Avocatul Poporului analizează oportunitatea întocmirii unui raport special privind modificarea şi completarea Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1030/2009, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât să se revină la prevederea legală referitoare la avizarea sanitară anuală obligatorie a unităţilor şcolare de către autorităţile de sănătate publică, potrivit unui comunicat emis de instituţie.
Aceasta este una dintre propunerile avansate de către Avocatul Poporului, în urma anchetei declanşate în cazul lui Adrian Claudiu Cristea, elev în clasa a VIII-a, şcoala din localitatea Colteşti, judeţul Vâlcea, accidentat mortal în curtea grădiniţei din aceeaşi localitate.
În cadrul anchetei, experţii biroului teritorial Piteşti s-au deplasat la faţa locului, au avut întâlniri cu prefectul judeţului Vâlcea, precum şi cu reprezentanţii şcolii Colteşti, primăriei comunei Alunu, judeţul Vâlcea (de care aparţine localitatea Colteşti), Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Vâlcea, Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Inspectoratului de Stat în Construcţii Vâlcea şi Comisariatului Judeţean Vâlcea al Gărzii de Mediu.
Întâlnirile au vizat, între altele, posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi dreptul la protecţie a copiilor şi tinerilor.
Potrivit Avocatului Poporului, în urma investigaţiilor a rezultat că o parte a spaţiului destinat desfăşurării în aer liber a activităţilor preşcolarilor situat în spatele grădiniţei Colteşti nu a fost împrejmuită, deşi, conform prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1955/1995 privind normele de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor era obligatorie. Fosa septică este amplasată în această zonă.
De asemenea, lucrările de reabilitare ale grădiniţei Colteşti, realizate de Primăria comunei Alunu în anul 2007, la propunerea şcolii, nu au avut în vedere asigurarea în întregime a curţii exterioare şi interioare prin împrejmuire cu un gard de protecţie şi nu au fost avizate din punct de vedere igienico-sanitar.
În plus, nu au putut fi prezentate dovezi că, în intervalul 2007- 2009, autoritatea locală de sănătate publică a fost solicitată de unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar şi gimnazial din comuna Alunu, satul Colteşti, pentru avizarea anuală a conformării igienico-sanitare.
Până la 24 octombrie 2014, data întocmirii constatărilor experţilor Avocatului Poporului, autorizarea sanitară a unităţilor de învăţământ se făcea în conformitate cu reglementările art. 5 şi art. 6 din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1030/2009, motiv pentru care unităţile şcolare nu erau supuse unei proceduri de avizare sanitară anuală obligatorie.
Premergător şi ulterior accidentului mortal petrecut în curtea şcolii din localitatea Colteşti, autorităţile care au făcut obiectul anchetei nu au luat măsuri suficiente pentru protejarea vieţii şi integrităţii fizice a elevilor în cadrul unităţilor şcolare.
Drept urmare, în afara intenţiei de a întocmi un raport special, Avocatul Poporului a decis, între altele, sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, judeţul Vâlcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 192 şi 298 din Noul Cod Penal, emiterea unei recomandări către directorul şcolii Colteşti pentru trecerea imediată la împrejmuirea terenului aferent grădiniţei Colteşti. Ulterior realizării acestei obligaţii, să demareze procedurile privind autorizarea sanitară de funcţionare a unităţii şcolare (grădiniţă).
Avocatul Poporului a mai decis emiterea unei recomandări către directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Vâlcea pentru efectuarea unui control tematic, în scop preventiv, în unităţile de învăţământ din judeţ, în ceea ce priveşte punerea în aplicare şi respectarea art. 3 alin. (3) din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1955/1995 privind normele de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor.