Pe 25 aprilie 2017, capacitatea de cazare era de 151%, iar numărul de angajaţi era normat la cele 240 de paturi aprobate, nu la cei 364 de pacienţi.
De asemenea, Avocatul Poporului recomandă MS examinarea situaţiei de la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri astfel încât o parte a pacienţilor să fie redistribuiţi în centre medico-sanitare unde pot beneficia de programe educaţionale şi „un arsenal terapeutic psihiatric” adecvat persoanelor cu retard mintal. Ministerului i se recomandă totodată alocarea fondurilor necesare lucrărilor de intervenţie pentru extinderea spaţiului hotelier din Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri, în scopul asigurării condiţiilor de cazare pentru pacienţi, precum şi a condiţiilor de muncă decente pentru personalul administrativ.
Avocatul Poporului recomandă conducerii unităţii medicale evaluarea necesarului de personal, precum şi acordarea unei atenţii sporite în supravegherea şi tratarea unor categorii de pacienţi „imprevizibili”, cu numeroase „manifestări discomportamentale”, cu scheme terapeutice schimbate, etc.
Instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu un articol publicat într-un cotidian potrivit căruia un tânăr de 24 de ani, internat la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri a ajuns la spital după ce a luat foc din greşeală. În acest context, s-a efectuat o anchetă la Spitalul de Psihiatrie cu scopul de a verifica aspectele sesizate în mass-media.
„Instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu, în cadrul anchetei efectuate de reprezentanţii Centrului Zonal Bacău, la data de 25.04.2017, la Spitalul de Psihiatrie. (…) Cu privire la desfăşurarea evenimentului, din informaţiile primite de la personalul Spitalului de Psihiatrie, precum şi din vizionarea înregistrării video au reieşit următoarele: în seara zilei de 9.04.2017, în jurul orei 22,00, pacientul fură o brichetă şi la ora 22,14 intră în toaleta pacienţilor, închide uşa şi probabil jucându-se îşi dă foc în partea anterioară a hainelor. Pe fondul retardului mintal, pacientul nu reacţionează decât foarte târziu, când flacăra se extinde şi începe să îi ardă faţa. Abia atunci deschide uşa toaletei şi imediat este observat de personalul medical, care intervine stingând focul într-o perioadă de 15 – 20 de secunde, (…) pacientul este mutat în salon, primeşte îngrijirile adecvate şi este transportat cu autosanitara la Secţia de arşi din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi”, se precizează pe site-ul AP.
Conform documentelor puse la dispoziţia reprezentanţilor Avocatului Poporului, ulterior efectuării anchetei, raportul de analiză referitor la eveniment a fost transmis Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate şi cuprinde, pe lângă descrierea evenimentului, şi date pentru evitarea lui. Acestea din urmă menţionează de către membrii Consiliului medical că nu se poate identifica ce s-ar fi putut face pentru evitarea unui astfel de incident, având în vedere gradul de supraaglomerare a Spitalului de Psihiatrie, lipsa personalului de supraveghere, imprevizibilitatea acţiunilor bolnavilor cu retard mintal şi lipsa unui arsenal terapeutic psihiatric pentru persoanele cu retard mintal: terapie cognitiv-comportamentală, ocupaţională şi abordări psihopedagogice.