Potrivit recomandării AP, directorul general al DGASPC Caraș Severin va lua măsurile legale pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul acestui centru și, respectiv, redimensionarea schemei de personal în vederea respectării standardelor minime obligatorii pentru serviciile de tip rezidențial destinate copiilor plasați în centre de plasament.
Directorului general al al DGASPC Caraș Severin i se mai recomandă să dispună relocarea Centrului „Bunavestire” separat de copii din centrul de plasament „Casa Noastră”, să ia măsuri pentru păstrarea înregistrărilor video o perioadă legală și necesară, să se asigure de revizuirea la nivelul centrului de plasament „Casa Noastră” a Procedurii operaționale privind informarea în timp util a evenimentelor importante din viața beneficiarilor în ceea ce privește aspectele legate de activitățile ce trebuie desfășurate în caz de deces al unui copil și de sesizare imediată a organelor competente.
Citeşte şi Cruzimea unui sistem perpetuat, probleme mari de adaptare pentru copiii instituţionalizaţi
Recomandarea vine după ce AP s-a sesizat din oficiu în cazul copilului găsit spânzurat, având în vedere mai multe articole pe această temă, și a făcut o anchetă pe 25 octombrie la centrul de plasament Zăgujeni.
Conform AP, personalul centrului este insuficient. De asemenea, s-a constat că în aceeași locație, alături de copiii din centrul de plasament locuiau temporar și beneficiarii centrului „Bunavestire” din Caransebeș, aceștia fiind persoane cu handicap, iar manifestările lor comportamentale ar putea influența negativ personalitatea în formare a celor de la centrul „Casa Noastră”.
AP a mai descoperit că sistemul de supraveghere video nu mai funcționa din 14 septembrie.
De asemenea, în cazul unui copil de la alt centru despre care un ziar a scris pe 17 octombrie că a ajuns în stare gravă la spital, prezentând arsuri, după ce s-ar fi jucat împreună cu un alt minor cu diluant, AP recomandă conducerii DGASPC Timiș să solicite de urgență Consiliului Județean ocuparea posturilor vacante în cadrul Centrului de Plasament Lugoj și efectuarea demersurilor pentru redimensionarea schemei de personal, în vederea respectării prevederilor din HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.
Potrivit recomandării AP, conducerea DGASPC Timiș trebuie să dispună măsuri pentru realizarea unor modalități eficiente de monitorizare a activității în cadrul centrului și să solicite montarea unui sistem de supraveghere video atât pentru spațiile comune din interiorul centrului, cât și pentru curtea exterioară, în scopul creșterii siguranței și securității copiilor.
AP recomandă conducerii DGASPC Timiș să dispună instruirea periodică a copiilor și personalului centrului cu privire la proceduri operaționale aferente Ordinului nr. 21/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecția copilului de tip rezidențial.
De asemenea, recomandarea prevede că se vor dispune de către conducerea DGASPC Timiș măsuri pentru elaborarea Procedurii operaționale privind siguranța și securitatea copilului, în conformitate cu Ordinul nr. 21/2004.
AP a făcut recomandarea după ce s-a sesizat din oficiu în acest caz, în urma unui articol de presă și a efectuat o anchetă pe 20 octombrie la Centrul de Plasament Lugoj.
În martie, reprezentanți ai AP au constatat la acest centru deficiențe ce nu au fost remediate până la data anchetei din 20 octombrie — neocuparea posturilor vacante și subdimensionarea schemei, sistem de supraveghere video neinstalat.
Cu privire la împrejurările în care a avut loc incidentul, s-a constatat că doi educatori i-au lăsat pe cei doi minori nesupravegheați, se mai arată în recomandare.