Potrivit unui comunicat transmis de Avocatul Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 și art. 49 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.
„Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru care din luna aprilie și până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situației ce face obiectul sesizării din oficiu a instituției Avocatul Poporului. Aceasta în condițiile în care, la data de 8 aprilie 2016, în cadrul emisiunii 24 de minute, de la postul de televiziune Digi 24, un reprezentant al Ministerului Sănătății anunța faptul că un proiect de lege al cărui inițiator este ministerul, prevede ca vaccinarea să devină obligatorie, urmând ca în cel mai scurt timp acesta să fie pus în dezbatere publică”, se arată în comunicatul citat.
Avocatul Poporului menționează că, din verificările întreprinse, reiese că respectivul proiect de lege nu se află încă în dezbatere publică, pe circuitul de avizare interinstituțională și nici pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului.
La data de 22 septembrie, Ministerul Sănătății preciza că proiectul de lege se află încă în faza de avizare interministerială, urmând ca în cel mai scurt timp să fie pus în dezbatere publică, mai semnalează Avocatul Poporului.
Conform sursei citate, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice următoarele: dacă instituția a organizat campanii naționale de informare în vederea convingerii părinților cu privire la utilitatea vaccinării ROR; care este gradul de accesibilitate al părinților la serviciile medicale, în vederea respectării calendarului de vaccinare a copiilor; dacă există sau au existat probleme cu distribuția vaccinului ROR.