Articolul contestat de Avocatul Poporului a fost introdus în lege prin modificări adoptate de Parlament în 2010. Potrivit acestuia, „în urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii”.
În sesizare se arată că intenţia legiuitorului ar fi fost de instituire a unui „privilegiu” în favoarea acestor funcţionari, acordându-le „dreptul”, şi nu posibilitatea, de a fi avansaţi, indiferent de existenţa unui post vacant.
„Ceea ce la prima vedere pare un privilegiu acordat tuturor funcţionarilor publici, în fapt, se dovedeşte a fi un privilegiu numai pentru o parte dintre aceştia, grevat de data dobândirii diplomei, care trebuie sa fie ulterioara numirii în funcţia publică. Prin urmare, pentru cei care nu au valorificat diploma la numirea în funcţia publică, în sensul de a fi numiţi pe o funcţie corespunzătoare studiilor absolvite, diploma va fi considerată ca inexistentă pe întreaga perioadă cât persoana în cauză are calitatea de funcţionar public”, scrie Avocatul Poporului, în contestaţie, potrivit News.ro.
Această prevedere ar veni în contradicţie cu principiile exercitării funcţiei publice, consideră Avocatul Poporului, precum legalitatea, imparţialitatea şi obiectivitatea, transparenţa şi eficienţa şi eficacitatea.
„Persoanele aflate în această situaţie, care vor să promoveze în clasă, nu pot beneficia de acest text de lege, ci sunt obligate să participe la un nou concurs în condiţii similare cu persoane care nu sunt funcţionari publici”, se mai arată în sesizare, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.