Avocatul Poporului sesizează CCR în legătură cu prevederile unui articol din legea privind executarea pedepselor

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu prevederile unui articol din legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precizând că îngrădirea dreptului de vizită, implicit suspendarea dreptului la vizită, afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale post-liberare.
Alina Costache
13 dec. 2018, 13:24
Avocatul Poporului sesizează CCR în legătură cu prevederile unui articol din legea privind executarea pedepselor

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, apreciind că acestea sunt de natură a aduce atingere prevederilor constituţionale ale art. 11, art. 26 şi art. 53 din Constituţie referitor la dreptul internaţional şi dreptul intern, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, respectiv restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, raportate la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privitor la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, motivat de faptul că nu păstrează un just echilibru între interesele concurente, anume: interesul statului în legătură cu ordinea publică, dar şi interesul persoanei de a-i fi garantată viaţa intimă, familială şi privată”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei menţionate, demersul Avocatului Poporului are drept finalitate punerea în acord a legislaţiei interne în domeniul sancţiunilor disciplinare aplicate deţinuţilor cu reglementările europene şi internaţionale: Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Regulile penitenciare Europene şi Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite privind tratamentul deţinuţilor, care stabilesc că sancţiunile disciplinare sau măsurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia.

Cunoscând aceste tendinţe europene şi internaţionale, Avocatul Poporului îşi exprimă opinia că includerea dreptului de a primi vizite în categoria drepturilor care pot fi îngrădite şi implicit aplicarea sancţiunii disciplinare constând în suspendarea dreptului la vizită afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduc rolul incluziunii sociale post-liberare a persoanelor private de libertate, precizează sursa citată.

Mai mult, arată Avocatul Poporului, articolul 39 din Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite pentru tratamentul deţinuţilor (Regulile Nelson Mandela) stabileşte că administraţia penitenciarelor trebuie să asigure proporţionalitatea între sancţiunea disciplinară şi încălcarea pentru care a fost stabilită sancţiunea şi trebuie să ţină evidenţa tuturor sancţiunilor disciplinare impuse.

„Or, în condiţiile în care chiar şi abaterile disciplinare uşoare, săvârşite în mod repetat, pot atrage aplicarea sine die a măsurii suspendării dreptului la vizită, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării dreptului la viaţă intimă, familială şi privată capătă caracterul unei îngrădiri permanente a exercitării acestuia, cu consecinţa încălcării cerinţelor constituţionale ale articolul 53 din Legea fundamentală”, afirmă Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului consideră că, astfel cum este reglementată, măsura suspendării dreptului la vizite nu respectă principiul proporţionalităţii, deoarece, în activitatea sa, desfăşurată ca Mecanism pentru Prevenirea Torturii, a constatat că sancţiunea constând în suspendarea dreptului de a primi vizite are o pondere foarte mare, în condiţiile în care apare, în mod uzual, corelarea acesteia cu suspendarea altor drepturi.

„Potrivit principiului proporţionalităţii, orice măsură luată trebuie să fie adecvată – capabilă în mod obiectiv să ducă la îndeplinirea scopului, necesară – indispensabilă pentru îndeplinirea scopului şi proporţională – justul echilibru între interesele concrete pentru a fi corespunzătoare scopului urmărit. Astfel, în vederea realizării testului de proporţionalitate, trebuie, mai întâi, să se stabilească scopul urmărit de legiuitor prin măsura criticată şi dacă acesta este unul legitim, întrucât testul de proporţionalitate se va putea raporta doar la un scop legitim”, mai arată sursa citată.

Avocatul Poporului apreciază că măsura suspendării dreptului la vizită, ca sancţiune disciplinară, nu apare ca fiind proporţională cu scopul legitim urmărit din perspectiva relaţiei existente între interesul general invocat şi cel individual.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 1 ianuarie 2025. Berbecul e ambițios. Capitol nou pentru Săgetător
Capital.ro
Călin Georgescu are interzis la prezidențiale. Cine vrea să-l elimine: Sunt persoane foarte puternice
Playtech.ro
Ce s-a întâmplat în noaptea de Revelion în stația de metrou Titan din Capitală. Imaginile au devenit virale
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ion Țiriac, numit reprezentant al vechilor securiști. Magnatul, învins în instanță în ultimele ore din 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, mai sexy ca niciodată. Cum s-a afișat de Revelion
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Logodnă SURPRIZĂ în showbizul românesc! Artistul a cerut-o în căsătorie, de Revelion
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie de el
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Creșteri de prețuri și noi măsuri fiscale în 2025: carburanți, metrou și taxe suplimentare
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)