„Am cerut să fie trimisă o echipă acolo să vedem ce e cu familia aceea, ce ştia Direcţia pentru Protecţia Copilului, autoritatea locală, dacă s-a intervenit în acea familie”, a spus Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului.
Adjunctul Avocatului Poporului pe probleme care ţin de drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap crede că există o problemă de gestionare a cazurilor sociale şi care ţin de copil, la nivel local.
„În primul rând primele responsabilităţi revin primarului. Sunt multe localităţi în care nu sunt asistenţi sociali sau dacă sunt nu au studii şi nu ştiu cum să procedeze. Ar trebui ca în localităţile cu astfel de familii, cu copii aflaţi în risc, sa se întrunească comitetul comunitar consultativ, adică preotul, primarul, învăţătorul, asistentul social, să evalueze şi să ia măsuri. Autorităţile nu sunt foarte exigente în situaţii de genul acesta. Ar trebui ca toate măsurile permise de lege pentru ca acei copii să fie feriţi de orice risc, să se ia cu fermitate”, a spus Ionel Oprea, potrivit Mediafax.
În opinia sa, sunt mii de familii aflate într-o situaţie de risc şi, pe lângă sărăcie, o problemă o constituie şi factorul educaţional.
„Ce se întâmplă în ultimii ani e strigător la cer. Îşi abandonează copiii fără niciun fel de remuşcare. Nu poţi să-ţi abandonezi copiii în orice condiţii. Personalul de specialitate din primării, DGASPC-uri, asistenţii sociali ar trebui ca măcar în ceasul al 12-lea să meargă să controleze şi să aibă o evidenţă clară cu toate familiile care prezintă risc şi care au copiii care sunt în risc. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu părinţii, unde sunt, dacă au condiţii bune de locuit. Fiecare autoritate ar trebui să intervină pe plan local şi să stăpânească acest fenomen”, a mai spus adjunctul Avocatului Poporului.
Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Elena Tudor, a declarat că a cerut Inspecţiei Sociale sa facă verificări în cazul de la Constanţa.
Trei copii cu vârste cuprinse între doi ani şi jumătate şi cinci ani au murit, joi, în urma unui incendiu care a cuprins locuinţa acestora din localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, minorii fiind lăsaţi singuri acasă.
Potrivit autorităţilor locale, focul a izbucnit joi la prânz, în momentul în care cei trei copii se aflau singuri în casă. Cei trei copii au fost găsiţi într-o cameră, iar deocamdată nu se ştie dacă au murit intoxicaţi cu fum sau din alte cauze.
Un caz similar s-a înregistrat în 9 ianuarie, în judeţul Bacău, când patru copii cu vârste de patru, cinci ani şi doi dintre ei, gemeni, de un an şi şapte luni, au murit, în urma unui incendiu puternic care le-a cuprins casa din satul Dealu Mare, comuna Măgura, după ce tatăl acestora a plecat la cumpărături, lăsându-i singuri în locuinţă.
Cei patru copii au fost găsiţi de către pompieri pe patul din cameră, unde, cel mai probabil, s-au urcat speriaţi de flăcările care începuseră să cuprindă camera în care fuseseră lăsaţi singuri de către tatăl lor, plecat la cumpărături în sat.