Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile

Numeroşi români, nemulţumiţi de prevederile ordonanţei guvernamentale care reglementează taxa de rovinietă, au depus plângeri în instanţă prin care contestă sistemul de aplicare al sancţiunilor pentru neplata acestei taxe. Avocatului Poporului a luat şi el atitudine împotriva acestei ordonanţe. Într-un interviu acordat pentru RTV.NET, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iancu a explicat de ce această ordonanţă nu este constituţională şi ce drepturi încalcă.
Roxana Gagiu
30 mai 2012, 04:25
Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanţa încalcă o serie de drepturi şi în special încalcă trei principii. În primul rând, o lege trebuie să fie precisă, să fie clară şi previzibilă, aşa cum spune şi CEDO şi Curtea Constituţională a României. Avocatul Poporului, ultima speranţă pentru românii călcaţi în picioare de un sistem bolnav.

„Aceste texte încalcă toate principiile şi vă spun de ce. Ea spune că, în cazul în care persoana respectivă nu are rovinietă, i se aplică o amendă şi pe lângă amendă tariful inclus în anexa 4 din ordonanţă. Păi, acum textul respectiv nu este numai neclar şi imprecis, ci este incredibil de defectuos. Să zicem: de la Bucureşti la Ploieşti sunt 60 de kilometri. Dacă în fiecare kilometru, nimeni nu interzice treaba asta, se montează câte un aparat prin care să fie înregistrată existenţa sau nu a rovinietei, înseamnă că ar trebui să avem 60 de amenzi şi 60 de despăgubiri”, a precizat Avocatul Poporului.

Iancu a spus că aceasta este opinia pe care a îmbrăţişat-o Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Instanţele au îmbrăţişat altă idee. Mai precis, dacă ai fost înregistrat într-un punct că nu ai rovinietă înseamnă că acolo se va aplica o amendă până în locul unde te vei opri. Ca urmare, contravenţia este continuată, numai una singură şi un singur tarif.

„Mie mi se pare că amândouă sunt defecte, amândouă interpretările sunt deficitare. În primul rând, pentru că textul respectiv creează o asemenea interpretare. În al doilea rând, în a doua interpretare, trebuie să stabilim care este timpul sau lungimea drumului pe care contravenţia este continuată, adică există o singură contravenţie şi legea nu prevede. Bun, dacă eu mă opresc la Baia Mare şi mă prind vreo sută de asemenea aparate, plătesc amenda şi tarifele pe care le vrea CNADNR-ul, sau o singură amendă şi un singur tarif cum spun instanţele de principiu? Mie mi se pare că nici una, nici alta: prima pentru că este un abuz clar, iar a doua pentru că nu este stabilit cât ar trebui să fie drumul, distanţa sau timpul, eu pot să mă opresc în Ucraina. Nu este stabilit nicăieri treaba asta”, a spus Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a declarat că textul este total deficitar şi a sesizat Curtea Constituţională cu aceasta imprecizie.

În plus, tariful după prima amendă reprezintă rovinieta pe un an, nu pe o zi. „Întrebarea care mi-o pun eu: de ce nu pe o zi?  În mod normal tariful este exact rovinieta pe un an şi ca urmare nu ar mai trebui să plătiţi a doua amendă pentru că despăgubirea înseamnă rovinieta pe un an pe care tocmai aţi plătit-o”, a explicat Iancu.  

Ce se întâmplă dacă vă vindeţi maşina?

O altă problemă apare atunci când un român vrea să-şi vândă maşina. Toată radierea se face la Administraţia Fiscală.

„Este posibil ca un cetăţean să-şi vândă maşina sau eu să vă vând dumneavoastră maşina. Administraţia fiscală nu comunică nimic nicăieri. Eu trebuie să mă duc cu actul la Administratia Fiscală la Poliţie, să mă radiez şi să vă înscrieţi dumneavoastră ca şi cumpărător, iar cât priveşte CNADNR, nu i se comunică nimic, nimeni nu se duce acolo. Fostul proprietar se trezeşte cu o amendă pentru că maşina nu a fost radiată din sistemul lor la Ministerul de Interne”, a precizat Iancu.

Procese verbale fără semnătură

Gheorghe Iancu a explicat că în România există o lege a semnăturii electronice care nu este specifică numai pentru sistemul electronic. Toate operaţiunile se fac la nivel electronic, nu pe hârtie. Când se trece pe hârtie, nu mai putem discuta de semnătura electronică şi trebuie să existe semnături olografe.

„Toate procesele verbale menţionează că este vorba de o semnătura electronică pe care tu nu o vezi, nu există nicio semnătura olografă şi atunci întrebarea este cum de s-a ajuns într-o asemenea situaţie când legea este foarte clară. Dacă vreţi o semnătură electronică atunci discutăm numai pe sistem electronic, vă comunic prin e-mail, vă comunic prin computer, prin Facebook, prin orice, tot cât priveşte semnătura electronică şi vă semnez electronic pentru că nu am cum să semnez olograf. Semnătura electronică nu se vede, este o amprentă electronică în timp ce ei vă trimit acasă nu un mesaj electronic, vă trimit un proces verbal, proces verbal care nu este semnat de nimeni, nu există nicio semnătură pe el, spune cine l-a întocmit, cine l-a constatat”, a spus Iancu.

În al doilea rând, unitatea de la care provine procesul verbal face parte din componenţa CNADNR, dar această unitate nu are autorizaţie, nu are număr de prelucrător de date, număr pe care îl dă Autoritatea de Supraveghere a Datelor. Legea spune că trebuie să aibă şi toate subunităţile care prelucrează date din structura lui.

„În plus, luaţi rovinietă de la benzinării. Niciuna dintre benzinării nu are un asemenea număr de operator de date. Este o vraişte, nu este legal. Vi se prelucrează datele contrar unei convenţii europene în materie şi contrar legii 677 pe 2001 care spune că o prelucrare a datelor dacă nu este prevăzută de lege, atunci ori trebuie să fie autorizată, dar autorizată numai dacă este prevăzută de lege, ori cu consimţământul expres şi neechivoc al dumneavoastră”, a mai precizat Avocatul Poporului.

Gheorghe Iancu s-a lovit personal de ordonaţa ce prevede amendarea şoferilor fără rovinietă de mai multe ori la un singur drum.  „Am fost şi eu amendat de rovinietă. Vă spun că oameni mari din Poliţia Rutieră mi-au arătat că au fost amendaţi cu rovinieta de şase ori. Cineva mi-a spus să continuu cu rovinieta pentru că am în spate 19 milioane de oameni şi asta este o mare satisfacţie pentru un om care vrea să se dedice apărării acestor cetăţeni împotriva unora care nu înţeleg că statul este sclavul cetăţeanului şi nu invers”, a spus Gheorghe Iancu.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Când votează românii
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Rusia testează noua rachetă hipersonică Oreșnik în condiții de luptă
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni