„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile legale pentru clarificarea situaţiei cu care se confruntă medicii în privinţa modului de plată a gărzilor. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să comunice modalitatea legală de plată a gărzilor în perioada august-septembrie 2016. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii”, se notează într-un comunicat remis de reprezentanţi instituţiei.
Reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului susţin că sesizarea vine după ce în presă au apărut materiale în care medicii au susţinut că Ministerul Sănătăţii a „interpretat nelegal, printr-o circulară, prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în sensul că, pentru acelaşi angajat, stabileşte două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”.
Ministerul Sănătății va da curs oricărei solicitări venite din partea Avocatului Poporului și asigură atât instituția, cât și opinia publică de cooperarea deplină, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al MS, Laurențiu Colintineanu.
„Ministerul Sănătății va da curs negreșit oricărei solicitări de la Avocatul Poporului și asigură atât această instituție cât și opinia publică de cooperarea deplină pentru clarificarea situației”, a precizat Colintineanu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat miercuri că, de la 1 octombrie, plata gărzilor va fi făcută la un nivel rezonabil. Noua ordonanţă este privită cu neîncredere de către sindicalişti.
„Rămâne problema lunii septembrie. Ok, de la 1 octombrie, mergem pe noua ordonanţă, dar până atunci ce facem? Medicii nu sunt acoperiţi pe malpraxis, lucrăm pe propria răspundere pentru ce? Că nu este în stare managementul să respecte legea? Până în 1 octombrie mai dau cinci ordonanţe. Văd că dau ordonanţe peste ordonanţe. E foarte uşor să mai dai una şi să spui ce vrei tu în ea. Nu avem o certitudine”, a adăugat medicul Cătălin Dudu.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea plăţilor pentru gărzile medicilor, fiind vorba despre creşteri de la 42% în cazul rezidenţilor până la 90%.
„De la 1 octombrie plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. (…) Astfel un rezident de anul III dintr-o unitate clinică cu un spor de 50% care este minim pentru timpul săptămânii va avea acum o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii. De asemenea, o gardă pe timpul weekendului atunci când sporul este de 50% până 100% , dacă luăm un spor de 100% vorbim despre 547 lei, dacă vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani, într-o unitate clinică, cu un spor de week-end şi calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1.200 de lei în mână pentru o gardă în week-end. Iar pentru o gardă în timpul săptămânii, cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, pentru timpul săptămânii, vorbim de 800 de lei bani în mână”, a declarat ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.
El a adăugat că există „loc de îmbunătăţire”, dar în momentul acesta este tot ce s-a putut face, adăugând că este un pas important.”Vorbim despre creşteri de la 42% în cazul rezidenţilor până la 90 şi ceva la sută”, a conchis Voiculescu.
Citeşte şi: Medicii se plâng că muncesc la negru şi cer intervenţia ITM. Noua ordonanţă, privită cu neîncredere