Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are ca scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice.
„Atunci când acestora li se încalcă drepturile, pot apela la Avocatul Poporului. Noi suntem alături şi de cetăţenii români aflaţi în străinătate, cu domiciuliul, cu reşedinţa, indiferent cum ar fi. Noi protejăm cetăţeanul în ceea ce priveşte drepturile lui care sunt încălcate de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, de regiile autonome sau în cazul actelor sau activităţilor serviciilor publice care se află sub autoritatea administraţiei publice, indiferent centrală sau locală. Nu ne priveşte, şi legea nu ne permite, să intervenim în domeniul actelor şi faptelor Parlamentului şi ale parlamentarilor, Curţii Constituţionale, Consiliului Legislativ, Guvernului şi ale instanţelor, dar numai cât priveşte fondul pentru că atunci când el încalcă principiul procesului echitabil sau al termenului rezonabil putem să intervenim chiar în cazul instanţelor”, a declarat Gheorghe Iancu.
Aveţi nevoie de Avocatul Poporului. Cum procedaţi?
Oamenii pot merge la sediul central al Instituţiei Avocatul Poporului: Bucureşti, strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3 sau la birourile teritoriale, dacă vor să stea de vorbă cu un reprezentant al instituţiei, ori pot face o petiţie. VEZI AICI adrese şi numere de telefon.
„Ei pot transmite petiţii prin orice cale: electronică sau poşta clasică, sau prin legături direct cu mine sau cu reprezentanţii noştri care merg în toată ţara şi în străinătate. Avem 15 sedii în 15 judeţe din ţară. Este foarte simplu, nu-i costă nimic, nu există nicio taxă pentru aşa ceva. La noi poate apela oricine”, a mai explicat spus Iancu.
Pentru a înţelege mai bine cum ne poate ajuta Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu a dat şi un exemplu. Dacă se întâmplă ca în cazul unui proces instanţa să dea foarte multe termene de judecată pentru un proces minor, un proces de divorţ unde părţile sunt de acord, într-o asemenea situaţie dacă durează 5 ani acel proces este depăşire a unui termen rezonabil de soluţionare şi se poate interveni.
Atunci Avocatul Poporului se adresează preşedintelui completului instanţei respective sau procurorului-şef al procuraturii respective, procurorului sau tribunalului, în cazul procurorului ierarhic superior până la procurorul general, iar în cazul instanţelor, şefului instanţei, indiferent care este el, judecătorie de tribunal, Curtea de Apel sau Curtea Supremă, sau CSM-ului, ori ministrului justiţiei.
În alte cazuri semnalate de oameni, dacă petiţia nu a fost soluţionată într-un anumit termen de către autorităţile care le-au încălcat drepturile, de regulă, cele din administraţie publice, ei pot să se adreseze Avocatului Poporului în termen de un an de la data încălcării. Aceştia se adresează autorităţilor cu condiţia ca să nu treacă un an şi ele să fi adresat acelei autorităţi o petiţie.
Dacă nu li s-a răspuns sau nu sunt satisfăcuţi de ce au primit, atunci au două căi: ori să meargă pe calea instanţei în contencios administrativ, contra cost, sau ni se adresează nouă. În această situaţie, noi ne adresăm din nou autorităţii, regiei sau serviciului public care are termen de 30 de zile să ne comunice răspunsul.
Dacă ne comunică ceea ce nu ne satisface sau se depăşeşte termenul ne adresăm organului erarhic superior sau în componenţa cărui se află, care poate să fie un minister, spre exemplu, iar dacă ministerul nu rezolvă ne putem adresa Guvernului, iar dacă nici Guvernul nu rezolvă ne adresăm Parlamentului. Avocatul Poporului poate audia şi miniştri şi şefii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
„Eu nu-mi aduc aminte ca cineva să fie foarte fericit când ajunge de pe funcţia aceasta să fie discutat la Parlament unde este şi majoritate şi opoziţie. Noi putem să ne prezentăm, eu fac un raport şi spunem lucrurile pe faţă. Dacă funcţionarii sunt de vină, legea noastră şi regulamentul spune că putem fi titularii unei acţiuni disciplinare, adică sesizăm autoritatea din care face parte funcţionarul care trebuie să verifice şi să declanşeze o cercetare disciplinară”, a completat Iancu. CITEŞTE AICI CUM SE POATE SOLUŢIOANA O PETIŢIE
Numărul mare de petiţii primite anual, de circa 10.000, la care trebuie adăugate autosesizările, numărul mare de anchete şi controale prealabile dispuse şi realizate cu succes, numeroasele solicitări de sesizare demonstrează că Avocatul Poporului reprezintă un punct de sprijin pentru societate.
„Până în octombrie anul trecut puţină lume ştia de instituţia Avocatul Poporului, în momentul de faţă sunt foarte mulţi care ştiu şi asta rezultă din mărirea volumului activităţii noastre care constă în mărirea numărului de audienţe, mărirea numărului de apeluri la dispecerat, mărirea numărului de petiţii şi mai ales mărirea activităţii noastre desfăşurate din oficiu care a crescut foarte mult. Este o creştere cu 50-60 % faţă de o perioadă anterioară”, a completat Gheorghe Iancu.