„Asociaţia România fără ei, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia România Vie şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti au chemat în judecată Avocatul Poporului pentru ca instanţa să îl oblige să deblocheze singura cale pe care cetăţenii o au atunci când reprezentanţii lor deviază grav de la principiile democratice în interes personal sau de grup. Dosarul cu numărul 753/2/2016 a intrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Justiţia este chemată şi ea să dea extemporal la Democraţie, să dea dovadă de celeritate, de rigoare şi imparţialitate şi să nu închidă cu laşitate societăţii civile ultima uşă pe culoarul spre democraţie şi constituţionalitate„, au transmis cele patru ONG-uri printr-un comunicat.
Societatea civilă a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru controlul de constituţionalitate a prevederilor privind alegerea primarilor într-un singur tur, împreună cu alte câteva prevederi din legea alegerilor locale.
Semnatarii mai arată că, din 10 decembrie 2015, când s-a depus petiţia şi a avut loc şi o audienţă, Avocatul Poporului a refuzat să răspundă acestei solicitări, deşi termenul legal de răspuns este depăşit cu aproape o lună.
„Principala cerinţă a străzii în noiembrie 2015 a fost reforma electorală rapidă şi eliminarea prevederilor antidemocratice şi anticonstituţionale din legile electorale, cea mai gravă fiind alegerea primarilor într-un singur tur, un experiment dovedit profitabil grupurilor de interese ilegitime şi o garanţie a menţinerii la putere a partidelor mari care sfidează suveranitatea poporului şi pluralismul politic real„, potrivit aceluiaşi document.
Cele patru Asociaţii îl critică pe premierul Dacian Cioloş şi PSD pentru refuzul de a susţine modificarea legii. „Premierul desemnat Dacian Cioloş reprezintă o dezamagire majoră prin eliminarea din programul de guvernare a acestei reforme electorale. PSD ţine cu dinţii de aceste prevederi nedemocratice pentru a-şi apăra privilegiile şi a continua distrugerea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor. PNL a votat acum 9 luni alături de PSD aceasta lege antidemocratică şi astăzi mimează dorinţa schimbării legii electorale. În realitate, atât PSD cât şi PNL sunt speriate de posibilitatea pierderii primăriilor şi locurilor în consilii în favoarea reprezentanţilor oneşti ai comunităţilor locale, care care s-au săturat de corupţia generalizată, impostură, nepotism şi abuz„, se mai arată în comunicat.
Avocatul Poporului este singura instituţie care poate sesiza CCR privind o lege aflată în vigoare. O decizie de neconstituţionalitate a CCR privind legea alegerii primarilor într-un singur tur ar obliga Parlamentul să modifice legea în sensul în care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.