„Trebuie să ținem seama de practica la nivel internațional, ca aceste centre de reținere și arest preventiv să treacă din subordinea Ministerului de Interne în subordinea Ministerului Justiției. Așa este normal, așa este firesc. În prezent, cel reținut sau arestat preventiv este în subsolul Inspectoratului Județean de Poliție. Este anchetat uneori și noaptea. Se mai întâmplă uneori și excepții. Pentru a evita aceste aspecte care sunt total neconforme recomandărilor internaționale, practicii CEDO, am propus între altele trecerea acestor centre în subordinea Ministerului Justiției”, a afirmat Ciorbea, marți, la dezbaterea „Condițiile de detenție din penitenciare, centre de reținere și arestare preventivă”, organizată de Comisia pentru drepturile omului a Senatului.
El a arătat că multe dintre aceste centre aflate la subsolul Inspectoratelor Județene de Poliție sunt clădiri vechi, afectate de igrasie.
Ciorbea a mai propus să se evalueze cât își poate permite statul român să susțină construcția de noi centre de detenție.
„Ar trebui să ținem seama de Strategia adoptată de Guvern anul trecut și să încercăm să o punem în aplicare în timp, să încercăm să facem o estimare a costurilor — cât anume își poate permite statul român să plătească pentru achiziționarea sau construcția de noi penitenciare, de asemenea centre de reținere și arest preventiv”, a adăugat Ciorbea.
Citeşte şi Avocatul Poporului va elabora un RAPORT privind sistemul naţional de sănătate