Renate Weber a explicat într-un interviu la Europa FM faptul că ambele articole pe care le-a atacat la CCR sunt în contradicţie cu prevederi din Constituţie.
„Am considerat că ambele articole sunt în contradicţie cu prevederi din Constituţie. Noi considerăm că anumite alineate din lege nu respectă decizia anterioară a CCR. Curtea spusese foarte clar că, atunci când e vorba de internarea obligatorie într-un spital, pentru că este o măsură privativă de libertate, trebuie să fie de ultim resort. Adică, înainte trebuie să se apeleze la alte remedii prin care să se asigure că nu se răspândeşte o boală contagioasă. Acea chestiune a internării 48 de ore vine prin intermediul legii, nu mai sunt etape premergătoare. Şi accesul unei persoane la justiţie pentru a contesta internarea e lipsit de eficienţă, pentru că judecătorul nu va mai putea să facă o evaluare, ci va fi obligat să aplice articolul ca atare” , a declarat Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului a declarat faptu că crede în coronavirus şi se protejează, atât ea cât şi familia. Mai mult decât atât, aceasta susţine că virusul poate fi combătut, dar în niciun alt stat din UE nu se internează persoanele împotriva voinţei lor.
„Am grijă de mine, de angajaţi, de familia mea. Ba văd că e mai agresiv decât au considerat cei de la OMS. Sigur că virusul există şi el trebuie combătut. Dar nici un alt stat din UE nu internează persoanele împotriva voinţei lor” , a continuat Renate Weber.
Citeşte şi: Zeci de români îi cer Avocatului Poporului să conteste la CCR Legea carantinării şi izolării
Weber susţine că oamenii legii din România nu au competenţe în cazul preluării şi transportării persoanelor care refuză internarea în spital. Aceasta connsideră că medicii sunt singurii care pot convinge persoanele confirmate să se interneze, fiind vorba despre o internare benevolă.
„Nu putem să discutăm în principiu. Legea trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte. Noi nu ne substituim nici guvernului, nici parlamentului … Dar haideţi să luăm cazul persoanelor care se opun internării, cine o ia să o ducă în spital? Legea nu stabileşte acest lucru. Poliţiştii nu au competenţe să facă aşa ceva. Pentru asta sunt medicii. Iar dacă vă convinge că e mai bine vă internaţi asta e internare benevolă.