La Curtea de Apel Târgu Mureş a început, luni, procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, un consilier judeţean şi mai mulţi şefi de direcţie din instituţie au fost trimişi în judecată, împreună cu administratorii unor firme, într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.
Procesul a început cu o amânare, în condiţiile în care trei dintre cei 13 inculpaţi din acest dosar au solicitat instanţei acest lucru, pentru a-şi angaja avocaţi, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 2 decembrie.
În timpul şedinţei de judecată, Sergiu Bogdan, avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că li s-au pus la dispoziţie copii ilizibile ale actelor de la dosar, dat fiind că nu se văd câţiva centimetri de pe fiecare pagină.
Judecătorul Mihaela Creţu a răspuns că dosarele de la Parchet nu se desigiliează şi l-a îndemnat pe avocat să studieze dosarele originale la arhivă, moment în care acesta a spus că va cere o opinie de la Consiliul Superior al Magistraturii privind acest aspect.
Ulterior, avocatul a declarat presei că a cerut copii de pe opt volume, pe care le-a primit, „ceea ce arată bună-credinţă”, reclamând însă că, pe de altă parte, lipsesc practic „vreo doi centimetri sau trei din fiecare pagină” xeroxată.
„Suntem blocaţi. Pentru că nu putem să primim copiile de la dosar în întregime şi ni se invocă un mecanism care nu e reglementat, deci textul din Regulamentul de ordine interioară prevede copii de pe dosar. Nu ilizibile! Copii! (…) Nu vrem altceva decât să vedem dosarul. Imaginaţi-vă că e vorba despre vreo două, trei mii de pagini, din care lipsesc câte doi centimetri de text. Pot să vi le arăt, să vedeţi cum arată, dacă se poate citi – şi sunt cifre care contează acolo foarte mult, unde putem specula sau putem completa noi înscrisurile. Nu suntem absurzi, dar sunt înscrisuri în care sunt cifre şi elemente extrem de importante, vizavi de strategia de apărare-declaraţii, autodenunţ”, a declarat avocatul.
Acesta a adăugat că, în 17 ani de când profesează, nu i s-a mai întâmplat aşa ceva, susţinând că Regulamentul de ordine interioară prevede că se poate face o desigilare şi menţionând că va solicita opinia CSM vizavi de acest aspect, „deşi va fi o cerere atipică”.
Potrivit avocatului Sergiu Bogdan, după cererea făcută în urmă cu trei săptămâni, de a primi copii după dosare, li s-au pus la dispoziţie opt din cele 80 de volume din acest caz.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac, a susţinut punctul de vedere exprimat de judecătorul Creţu în sala de judecată.
„Apărarea domnului Borboly Csaba a cerut 10 volume cu probe de la Parchet, care nu e voie să fie desigilite. Fiecare volum are între 300 şi 700 de file, în momentul când îl pui la xerox, nu se vede partea de la cotor. Din septembrie, doi oameni au lucrat numai pentru asta, iar domnul avocat a mai cerut astăzi copii pentru încă 21 de volume de la Parchet”, a arătat Liliac.
În 16 septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, alături de încă 12 inculpaţi.
Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.