De asemenea, statul român va trebui să îi plătească lui Robert Roşu si daune materiale în cuantum de aproximativ 2,2 milioane lei (peste 400.000 euro). La ambele sume se va adăuga dobânda legală aferentă de la data cererii de chemare în judecată și până la data plății efective, scrie evz.ro
“Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a DNA. Respinge capătul de cerere având ca obiect daune materiale formulat in contradictoriu cu parata DNA, ca fiind introdus impotriva unei persoane fara calitate procesuala. Admite in parte cererea.
Obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice la plata catre reclamant a sumei de 1.000.000 lei, daune morale, precum si a sumei de 2.282.952 lei, daune materiale, precum si a dobanzii legale aferente acestor sume, de la data formulrăii cererii de chemare în judecata, pana la data platii efective”, se arată în decizia instanţei.
Robert Roșu a fost trimis în judecată de procurorii Cornel David Deca si Monica Munteanu de la DNA Brasov, achitat în primă instanță de Curtea de Apel Brasov, dar condamnat definitiv la 5 ani închisoare în decembrie 2020 de judecătorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie de la Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnarea vizând strict exercitarea profesiei de avocat și modul în care Roșu și-a apărat clientul.
La aproape un an după condamnare, în noiembrie 2022, tot Înalta Curte, printr-un complet format din judecătorii Rodica Cosma, Laura Soane și Stefan Pistol au dispus în calea recursului în casație desființarea deciziei de condamnare a lui Roșu și achitarea definitivă a acestuia. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ea poate fi atacată la Curtea de Apel București.