Avocatul Toni Neacşu: Avem un stat de drept eşuat. Anumite Hotărâri de Guvern nu pot fi verificate de Justiţie

Avocatul Toni Neacşu spune că Guvernul poate legifera acum în afara oricărui control, precizând că instanţele nu pot verifica în 30 de zile Hotărârile date în starea de alertă.
Filip Stan
17 oct. 2021, 22:58
Avocatul Toni Neacşu: Avem un stat de drept eşuat. Anumite Hotărâri de Guvern nu pot fi verificate de Justiţie
Avocatul Toni Neacşu: Avem un stat de drept eşuat. Anumite Hotărâri de Guvern nu pot fi verificate de Justiţie

Avocatul Toni Neacşu spune că premierul Florin Cîţu vrea să condiţioneze dreptul de circulaţie şi de muncă de certificatul verde, precizând că Guvernul poate legifera acum în afara oricărui control.

Avocatul Toni Neacşu: Avem un stat de drept eşuat

„Premierul Cîţu vrea să condiţioneze dreptul de circulaţie şi de muncă de certificatul verde. Cred că proiectul de lege trecut de Senat este periculos pentru statul de drept. Parlamentul dă dreptul Guvernului să condiţioneze orice libertate şi drept de certificat. Avem un stat de drept eşuat. Anumite Hotărâri de Guvern nu pot fi verificate de Justiţie. Nu există procedură prin instanţă ca în 30 de zile să se spună dacă Hotărârea de Guvern conţine prevederi legale sau nu. Instanţele au anulat Hotărâri de Guvern după ce acestea au fost în vigoare. CCR a spus că instanţele nu pot interveni eficient. Parlamentul trebuie să modifice legea privind starea de alertă.

Citeşte şi Toni Neacşu scoate la iveală „aberaţiile justiţiei” în cazul Robert Roşu. Cere mobilizare pentru modificare legii

Guvernul poate legifera acum în afara oricărui control. În democraţii, aceste măsuri au fost luate în Parlament. La noi, Guvernul a făcut ce trebuia să facă Parlamentul. Este o realitate: în România, marea majoritate a populaţiei este nevaccinată. Trebuie să existe limitări prin lege care să mulţumească întreaga societate. Drepturile şi libertăţile se pot restrânge tot prin condiţii constituţionale. Problema e că politicienii nu citesc deciziile CCR şi nu le respectă”, a declarat Toni Neacşu la Aleph News.

Avocatul spune că eşecul campaniei de vaccinare în România este responsabilitatea Guvernului.

„Am trecut prin boală, nu sunt antivaccinist. O să mă vaccinez. Noi la începutul verii „am învins” pandemia. Este evident că vorbim despre un eşec guvernamental şi al statului. Nimeni nu s-a pregătit în România. Trebuiau făcute eforturi mai mari. Guvernul şi-a pierdut credibilitatea. PNL a ţinut un Congres cu mii de oameni. Măsurile Guvernului sunt fără noimă. Deciziile Guvernului sunt contradictorii. Legile şi actele normative trebuie făcute de specialişti. În Parlament este un nivel redus de pregătire juridică.

Guvernul demis poate sta până când următorul Guvern depune jurământul. Guvernul României a trecut prin 2 ipoteze constituţionale diferite. CCR trage de urechi persoane care se poartă ca nişte copii de grădiniţă. CCR l-a distrus pe Cîţu.

CCR e săturată că politicienii nu citesc şi nu respectă deciziile CCR. Hotărârile Parlamentului pot fi atacate la CCR. CCR este folosită în a tergiversa lucrurile în conflicte politice. CCR a obligat în vară de 2 ori Parlamentul să reglementeze procedura în faţa instanţelor. Noi avem puterea executivă ieşită de sub orice control. Instanţele sunt sărite din schemă din cauza politicienilor.

Cele 3 puteri trebuie să fie în echilibru şi să se controleze reciproc. Singurii care pot fi sancţionaţi pentru nerespectarea deciziilor CCR sunt judecătorii. Când vorbim de Parlament, nu există sancţiune. Da, trebuie făcut ceva, să existe o sancţiune. Politicienii sunt forţaţi să respecte deciziile CCR doar în cazul conflictelor constituţionale. Nerespectările deciziilor CCR ar trebui aduse în atenţia CCR sub forma conflictelor juridice. E de neînţeles de ce Guvernul este în afara oricărui control judecătoresc. CSM ar trebui să sesizeze la CCR un conflict între instanţele de judecată şi Parlament. Când o putere scapă de sub control e rapt la Constituţie. Multă vreme statul a fost condus de puterea judecătorească. Statul român este perfect nefuncţional şi dezechilibrat”, a mai declarat Toni Neacşu.

Citeşte şi Patru persoane, inclusiv asistenţi medicali, reţinute în dosarul certificatelor false de vaccinare anti-COVID

Fostul judecător consideră că statul ar trebui să se lămurească ce vrea de la Justiţie şi de la procurori.

„În Opoziţie, politicienii spun că puterea trebuie să fie la CSM. Când sunt la Putere, politicienii uită de CSM. Eu am mai multă încredere în procurori decât în oamenii politici. Ar trebui să ne lămurim ce vrem cu procurorii. Dacă vrem procurori independenţi, puterea de decizie ar trebui să rămână în rândul profesiei. În Germania, procurorii sunt supuşi Executivului. Am mai multă încredere în procurorii din CSM decât în Stelian Ion. Procurorii din CSM şi Stelian Ion se înţelegeau suspect de bine. Procurorii din CSM nu au deocamdată drept de decizie”, a mai spus avocatul.

Referitor la desfiinţarea SIIJ, subiect care a divizat coaliţia de guvernământ, Toni Neacşu spune că această structură ar trebui să fie lăsată să funcţioneze.

„Când eram în CSM, din 15 membri, 9 au fost sub supraveghere. SIIJ a apărut ca o necesitate ca să prevină abuzurile dovedite. Şi SIIJ este autonomă la fel ca DNA şi DIICOT. SIIJ este singura structură sub CSM. Cele mai multe garanţii de independenţă le are SIIJ.

Magistraţii sunt speriaţi că dispare SIIJ. SIIJ trebuie lăsată să funcţioneze. Colegii meu au fost supravegheaţi până când s-a aflat de protocoale. Câmpul tactic nu mai există cum exista. Cea mai mare problemă: teroarea în rândul judecătorilor. Simt că judecătorii sunt mai liberi. Unele mecanisme funcţionează în virtutea inerţiei. Acum avem şi judecători justiţiari, nu simpli arbitri. Tonusul bun este dat de la nivelul ÎCCJ ”, a mai precizat Neacşu.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Rusia declară că a respins un atac ucrainean nocturn în regiunea Kursk
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”