Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus că scopul acestei ordonanţe de urgenţă este de a modifica legea Avocatului poporului pentru a se crea un mecanism de prevenire a torturii în locuri de detenţie, de la penitenciare până la centre de reeducare, inclusiv spitale psihiatrice. El a arătat că este o urgenţă adoptarea acestei ordonanţe deoarece statul român a semnat Convenţia internaţională împotriva torturii încă din 2009.
Ciobea a arătat că se extinde activitatea Avocatului Poporului prin crearea domeniului de prevenire a torturii şi se asigură efectivul de posturi, vizând suplimentarea doar cu două posturi la nivelul Avocatului Poporului.
Deputatul PNL Theodor Nicolescu a afirmat că această ordonanţă are prevederi care nu au legătură cu domeniul torturii, cum ar fi faptul că „perioada de îndeplinire a funcţiei Avocatul poporului constituie vechime în magistratură şi vechime în specialitatea juridică”.
Deputatul PDL Ioan Culeţu a spus că aplicarea acestei ordonanţe va duce la creşterea organigramei Avocatului Poporului cu 39 de posturi, nu cu două.
Potrivit articolelor adoptate de deputaţi, numărul de personal finanţat potrivit legii se suplimentează cu 39 de posturi, dintre care un adjunct al Avocatului poporului, 23 de angajaţi pentru Domeniul privind prevenirea torurii în locurile de detenţie, 13 angajaţi la serviciul contencios constituţional şi doi angajaţi personal de execuţie de specialitate cu studii juridice. Numărul de posturi al instituţiei Avocatului poporului este 133, inclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului Avocatului Poporului.
Perioada de îndeplinire a funcţiei Avocatului poporului constituie vechime în magistratură şi vechime în specialitatea juridică.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.