Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern la 8 ani de închisoare, iar firma sa, SC SHAPIR STRUCTURES SRL va trebui să achite statului suma de 320.000 de lei, decizia fiind definitivă. Morgenstern este, însă, dispărut, în data de 8 mai el prezentându-se pentru ultima dată la poliţie, conform termenilor controlului judiciar, iar în 13 iunie Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele său.
„În baza art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a C.p. rap. la art. 76 al. 1 C.p. condamnă pe inculpatul MORGENSTERN AVRAHAM la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În baza art. 39 al. 1 lit. b C.p. rap. la art. 38 al. 1 C.p. aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 2 ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare. În baza art. 72 al. 1 C.p. deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la data de 18.11.2014 la data de 09.12.2015”, se arată în decizia instanţei.
De asemenea. firma acestuia , SC SHAPIR STRUCTURES SRL este condamnată „la pedeapsa de 240 zile-amendă pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă fiind stabilit la suma de 1.000 lei.
Prin urmare, firma deţinută de Morgenstern urmează că plătească statului suma totală de 240.000 lei. Acestei sumre i se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 80.000 de lei, suma finală fiind de 320.000 lei.
„Dispune punerea scrisorii de garanţie bancară în original în cuantum de 53.836.994,84 lei (f. 193 vol. 3 dosar tribunal) la camere de corpuri delicte, până la ridicarea acesteia de partea civilă ANAF. În baza art. 2321 şi urm. Cod civil pune la dispoziţia părţii civile A.N.A.F. scrisoarea de garanţie bancară în original (f. 193 vol. 3 dosar tribunal) valabilă până la data de 17.09.2018 în vederea punerii în executare a pretenţiilor civile, sens în care se încunoştinţează partea civilă pentru a se prezenta de îndată la instanţă în vederea ridicării acesteia”, a mai stabilit instanţa.
În 10 ianuarie, Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani închisoare şi plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu era definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorii au mai decis să admită acţiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanatelor Publice şi a obligat în solidar inculpaţii la plata sumei de 53.836.994 de lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la dată săvârşirii faptelor şi până la dată plăţii efective.
În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 – 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.
La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.