Compania Rompetrol a răspuns declaraţiile prin care preşedintele Traian Băsescu atrăge atenţia privind acordului semnat între Guvernul Ponta şi compania Rompetrol, care vorbeşte despre plată de 200 de milioane de dolari către statul român, privind răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGas din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit Adevărul.
Citeşte şi Băsescu cere reexaminarea legii de aprobare a Memorandumului între statul român şi Rompetrol
„Cel mai important este închidem o uşă, în timp ce deschidem alta, prin acest Memorandum. Şi uşa deschisă ar fi cea către investiţiile kazahe în România. Ar fi, astfel, o oportunitate foarte bună pentru deschiderea drumului către noi afaceri şi alte activităţi, iar toate acestea ar stimula economia statului român. De asemenea, ar rezulta şi multe alte beneficii. Dacă am continua să facem acelaşi lucru, să ne lovim de aceleaşi probleme, nu am avea şansa să ridicăm capul şi să privim înainte. Asta este ceea ce încercăm să facem„, a declarat vicepreşedintele companiei Rompetrol.
Vorbind de importanţa acordului, Zhangulov a recunoscut că acesta este un pas pozitiv pentru compania la care lucrează.
„Ideea pe care am dezvoltat-o împreună cu Guvernul este un pas pozitiv foarte mare şi creează mediul propice pentru a construi ceva nou. Nu aş vrea să dezbatem iar toate implicaţiile tehnice care deja au fost discutate de atâtea ori în presă. Pentru noi, cel mai important este să mergem mai departe şi să începem proiecte noi, să creăm slujbe noi şi să facem o afaceri productivă aici, în România„, a ţinut să precizeze Zhangulov.
Privind sumele vehiculate, vicepreşedintele este de părere că atât statul român, cât şi compania Kazahă, au doar de câştigat, nefiind vorba de un compromis.
„Acesta nu este un compromis. Pentru că, atunci când faci un compromis asupra unui lucru, înseamnă că cineva are de pierdut, iar cealaltă parte câştigă. Dar în acest caz nici compania noastră, nici statul român nu au de pierdut. Aş spune chiar că am inversat situaţia şi că în acest caz ambele părţi câştigă. România, statul român, are numai de câştigat prin angajamentul unor investiţii mari. Este cunoscut faptul că nivelul investiţiilor străine în România este foarte scăzut. Aşa că aducerea unor fonduri mari pe piaţa de aici este un mare pas înainte. Unul-doi investitori pot crea un climat de investiţii propice şi vor atrage şi alţi investitor. E o reacţie în lanţ şi trebuie să înceapă de undeva, altfel nu se vor crea şi alte oportunităţi. Nu ştiu dacă suntem chiar prima „verigă” din acest lanţ, dar ne străduim să punem bazele altor investiţii„, consideră bărbatul.
Citeşte şi Statul primeşte 200 mil. dolari prin răscumpărarea de KazMunaiGaz a 26,6% acţiuni Rompetrol
Cu toate că preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea Memorandumului semnat la Bucureşti în data de 15 februarie, conducerea companei se aşteaptă la angajamente puternice din partea Guvernului Ponta.
„Nu cunosc foarte bine legislaţia română în privinţa adoptării legilor. Dar, în principiu, noi avem nişte angajamente din partea guvernului României, care promit că Memorandumul va fi acceptat şi va intra în vigoare, conform calendarului. Avem promisiunea fermă că va fi adoptat. Aşteptăm cu mare interes implementarea lui în termenii pe care i-am stabilit. Totuşi, având în vedere actuala situaţie (n.r. divergenţele politice), vor mai fi nişte lucruri tehnice de rezolvat, dacă memorandumul va avea nevoie de o a doua rundă de aprobări din partea Parlamentului„, a adăugat el.
Declaraţia preşedintelui român cu privire la faptul că Rompetrol nu îşi va îndeplini promisiunile a uimit pe vicepreşedintele Rompetrol, care spune că pactul dintre guvern şi compania petrolieră seamănă cu un mariaj, fiind vorba de angajamente.
„Compania noastră este decisă să îşi îndeplinească toate angajamentele stipulate în înţelegerea cu statul român. Şi aşteptăm din partea guvernului doar realizarea chestiunilor legale, pentru a putea începe. În orice relaţie, chiar şi într-un mariaj, începi cu angajamentul ferm de a construi lucruri împreună, cu bună credinţă. Ca la orice început, privim lucrurile în perspectivă şi vrem să evoluăm împreună, ca şi într-o căsnicie. Nimeni nu pleacă cu ideea că va fugi de responsabilităţi. E o situaţie absolut normală. Deja am investit o sumă aproximativ de două miliarde de dolari şi cred că a fost o sumă foarte importantă pentru economia românească. Deci dacă noi, KazMunaiGas, am investit deja două miliarde de dolari în economia românească, nu înţeleg de unde ar putea să existe teama că nu ne vom îndeplini alte investiţii promise„, crede vicepreşedintele grupului Rompetrol.
Mai mult, Azamat Zhangulov apreciază vizita oficială a liderului guvernului de la Bucureşti, Victor Ponta, în Kazahstan, vorbind despre repercursiunile pozitive pe care aceasta le are privind relaţiile bilaterale între cele două ţări.
Citeşte şi Ponta vrea ca România să fie pentru Kazahstan un partener special în interiorul UE
„Vizita premierului Ponta a fost foarte importantă pentru Kazahstan şi KazMunaiGas. Nu pot vorbi în numele oficialilor statului meu, dar din punctul de vedere al unui reprezentant al KazMunaiGas susţinerea şi ideile care s-au discutat între cele două guverne şi companie au fost foarte interesante. Prevăd un mare viitor pentru relaţiile ţărilor noastre. Trebuie să menţionez că noi am reiterat intenţia de a rezolva toate problemele care au fost în trecut şi ne-am luat oficial angajamentul de a merge mai departe cu acest fond stipulat în Memorandum. Oricum, vizita premierului a reprezentat mai mult decât KazMunaiGas, a fost vorba de dezvoltarea pe mai multe planuri a relaţiilor bilaterale şi au inclus o agendă mult mai largă decât proiectele Rompetrol. Considerăm că vizita a fost un foarte mare succes. Şi a fost benefică pentru ambele părţi. Mai mult, din câte ştiu, se va lucra la un nivel interguvernamental mai strâns, dar şi în ceea ce priveşte comunitate de afaceri„, a declarat bărbatul.
Citeşte şi Acţionarii kazahi ai grupului Rompetrol vor să investească un miliard de dolari în România
KazMunaiGas îşi propune să extindă portofoliul de proiecte pe care le are piaţa din România, adăugând faptul că Rompetrol are aproximativ 7.500 de angajaţi în prezent. Cu toate acestea, se estimează că ar fi implicaţi peste 30.000 de oameni, dacă se iau în considerare şi componenta de furnizori, angajaţi în principal în activităţile Rompetrol.
În opinia oficialului kazah, „taxele pe care Rompetrol le plăteşte statului român se ridică la 1,2 miliarde de dolari anual. Iar dacă luăm în considerare perioada 2007-2012, totalul taxelor plătite a fost de 6,6 miliarde de dolari. Cred că este o influenţă importantă în bugetul României„.