În ziua negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii, PNL va purta discuţii cu forţele democratice din Parlament. Marţi seara, Biroul Politic Naţional a aprobat propunerea de flexibilizare a mandatului de negociere. Echipa de negociere este condusă de preşedintele PNL, iar din aceasta fac parte cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general.
De altfel, Florin Cîțu l-a sunat luni seară pe președintele USR, Dacian Cioloș, și au stabilit că vor avea o primă rundă de discuții chiar de azi, au precizat surse politice citate de Hotnews. Premierul interimar a luat legătura şi cu Marcel Ciolacu pentru a stabili o întâlnire cu PSD, însă Marcel Ciolacu l-a refuzat spunând că ”are agenda încărcată” și că-l va suna când se eliberează.
Citeşte şi: Scandal în şedinţa PNL, s-a votat „flexibilizarea” negocierilor. Ce a cerut Florin Cîţu în BPN
În aceste condiţii, Klaus Iohannis este de aşteptat să amâne chemarea partidelor la consultări la Palatul Cotroceni, pentru a oferi timp negocierilor pentru coagularea unei unei coaliţii.
Surse politice citate de România TV susţin că Marcel Ciolacu şi medicul Alexandru Rafila ar putea fi propunerile PSD pentru postul de premier. De cealaltă parte, PNL l-ar putea propune din nou pe generalul Nicolae Ciucă, fiind luată în calcul şi varianta ca Lucian Bode să fie premierul desemnat.
Florin Cîţu se întâlneşte miercuri cu Dacian Cioloş, preşedintele USR. Refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore. Opoziţia unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL, conform Mediafax.
O posibilă alianţă PNL-USR-UDMR nu ar strânge cel puţin 234 de voturi, motiv pentru care ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece Guvernul, precum şi pentru a adopta proiectele legislative. În prezent, fosta coaliţie se bazează pe sprijinul a doar 225 de parlamentari.
În schimb, o alianţă PNL-PSD-UDMR este dorită de anumite filiale liberale, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis care a avut recent un discurs extrem de critic la adresa USR, arată sursa citată.
O parte semnificativă din PNL s-ar împotrivi însă unei astfel de alianţe, pe de o parte, din cauza impactului negativ pe care ar putea să-l aibă asupra imaginii partidului şi, pe de altă parte, din cauza cerinţelor PSD – jumătate dintre ministere sau postul de premier.
O posibil coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea, însă, o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.