Azil de bătrâni din București, închis de ANPC, funcționa clandestin! În aceste momente, mai mulți agenți ai Poliţiei Capitalei, precum și reprezentanții altor instituţii abilitate, fac verificări la acest centru, urmând să stabilească cu exactitate dacă funcționa în afara legii.
„În cursul zilei de astăzi, în urma unei sesizări a reprezentanţilor mass-media (DIGI 24), prin care au transmis că un centru de bătrâni funcţionează, deşi activitatea ar fi fost oprită temporar, în urma unui control, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, împreună cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu, s-au deplasat la faţa locului. Poliţiştii, precum şi reprezentanţii celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu, au demarat verificările pentru clarificarea aspectelor”, au transmis reprezentanții Poliției Capitalei într-un comunicat de presă.
Azilul de bătrâni care funcționa clandestin se află în Sectorul 3 din Capitală și potrivit jurnaliștilor Digi24, era închis de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), însă doar pe hârtie din câte se pare. În realitate, bătrânii au rămas în camere, iar patronii şi-au continuat nestingheriți afacerea.
Luat la întrebări de jurnaliști, managerul centrului a refuzat să vorbească despre ce se întâmplă în azilul său.
Descoperirea centrului din Capitală vine la doar câteva zile, după ce două azile ale ororilor au fost descoperite în Mureș și Voluntari. Dacă la Mureș mai mulți bătrâni au fost descoperiți ținuți în condiții mizere în subsolul clădirii, în Voluntari bieții bătrâni erau ținuți în niște sere la temperaturi de peste 40 de grade.
La scurt timp după aceste centre au fost devoalate, ministrul Muncii a declarat, în exclusivitate, la România TV, că situația este foarte gravă și că trebuie luate măsuri foarte dure în acest caz.
”Situația este foarte gravă și măsurile care se impun trebuie să fie foarte dure. La Ilfov licența pentru această locație a fost retrasă încă din ianuarie anul acesta. Au fost sesizate toate instituțiile, deja este și de competența parchetului și a poliției ceea ce se întâmplă la Ilfov. Colegii noștii de la Inspecția Socială din Ilfov sunt la fața locului, iar cu doamna Prefect de la Ilfov țin legătura permanent. Sigur, că pe noi ne interesează ca persoanele care se află acolo să fie în siguranță, să fie bine, dar aceasta este în primul rând, decizia tutorilor dânșilor. Nu poate fi făcută relocarea fără acceptul acestora. Din punct de vedere juridic, decizia aparține celor care le asigură tutela, deci dânșii sunt cei care sunt opozabili deciziei de relocare. Este important ca cei care se află la fața locului să comunice cu aceștia și sigur să găsească o soluție în interesul persoanelor vulnerabile. Întotdeauna trebuie găsite soluții! Din păcate, spațiile de relocare sunt puține, dar până acum s-au găsit punctual soluții”, a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate, la România TV.