Azot în cauciucuri, siguranţă mai mare în trafic. Metoda este folosită în Formula 1 şi în armată

Românii apelează tot mai des la soluţia umflării cauciucurilor cu azot. Potrivit specialiştilor în domeniu, riscul unei explozii a cauciucului în timpul rulării este foarte scăzut. Preţul pentru umflarea cu azot este de 7 lei pentru o roată.
Nicu Stan
09 ian. 2012, 17:41
Azot în cauciucuri, siguranţă mai mare în trafic. Metoda este folosită în Formula 1 şi în armată

Folosirea azotului în cauciucuri este prezentată ca una fără dezavantaje de către toţi cei implicaţi în noua tehnologie.

Un posibil dezavantaj ar putea fi pentru unii preţul ceva mai mare. Printre avantajele amintite de specialişti se numără riscul scăzut de explozie, consumul mai mic de carburant, o mai mare durată de viaţă a jantelor, precum şi un confort sporit la şofat. „Primul şi cel mai mare avantaj este cel al lipsei variaţiilor de presiune datorate variaţiilor de temperatură. Azotul nu se comprimă la frig şi nu se dilată la căldură”, a explicat pentru RTV.net Nicu Păduraru, reprezentant al anvelope-roti.ro.

Molecula de azot are dimensiuni mai mari decât molecula de oxigen, ceea ce face ca presiunea din cauciuc să se piardă mult mai greu. „Oxigenul trece prin pereţii cauciucului cu 30%-40% mai repede decât azotul. O anvelopă umflată cu azot de dezumflă de şase ori mai greu ca una umflată cu aer”, a mai spus Nicu Păduraru.

Cum prelungeşte azotul viaţa cauciucului şi a jantei

Un alt avantaj pentru cei care folosesc azotul pentru umflarea cauciucurilor este durata de viaţă prelungită a roţilor. „Uzura anvelopelor se reduce datorită menţinerii presiunii constante. De asemenea, jantele maşinii se vor uza mult mai greu. Oxigenul aflat în anvelopa umflată cu aer simplu reacţionează şi atacă stratul de etanşeizare şi cordul anvelopei, precum şi janta. Datorită lipsei umidităţii din azot jantele nu vor avea de suferit. Cele normale nu ruginesc pe interior, iar cele de aliaj nu vor mai oxida. Pentru că este un gaz inert chimic, azotul nu acţionează nici asupra cauciucului”, ne-a spus Mădălina Constantin, reprezentant azot.ro.

Un alt avantaj este consumul mai mic al automobilului. „Presiunea scăzută în anvelope determină o rezistenţă la înaintare mai mare. Aceasta se reflectă direct în consumul automobilului. De asemenea, consumul sporit de combustibil duce la emisii mai mari de noxe poluante”, a amintit Nicu Păduraru.

Mulţi şoferi folosesc azotul în roţi

Chiar dacă preţul de umflare cu azot este mai mare, şoferii apelează tot mai des la această variantă. „La service-ul nostru, după ce le explicăm despre ce este vorba, în jur de 50% din clienţi aleg varianta umflării cauciucurilor cu azot. Ţin la siguranţă”, a mai spus Nicu Păduraru. Preţul de umflare variază de la service la service între 7 şi 9 lei de roată, în funcţie de mărime.

Azotul folosit în Formula 1 şi armată

Utilizarea azotului pentru presurizarea anvelopelor este o practică frecventă în statele occidentale, în SUA, Japonia şi în alte zone dezvoltate. “Azotul şi-a dovedit eficienţa în presurizarea anvelopelor de-a lungul zecilor de ani de când este folosit în Formula 1, cursele NASCAR, industria militară şi în aviaţie. Progresul tehnologiei a făcut posibilă producerea şi utilizarea azotului pe scară largă, iar acum orice consumator are acces la aceste avantaje. Aşa cum folosirea anvelopelor de iarnă va deveni cu timpul o practică obişnuită, tot aşa utilizarea azotului în anvelope va deveni o obişnuinţă şi în ţări emergente sau mai puţin dezvoltate”, mai explică Mădălina Constantin.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Teheranul speră că Trump va alege rațiunea în relațiile cu Iranul
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!