Azot în cauciucuri, siguranţă mai mare în trafic. Metoda este folosită în Formula 1 şi în armată

Românii apelează tot mai des la soluţia umflării cauciucurilor cu azot. Potrivit specialiştilor în domeniu, riscul unei explozii a cauciucului în timpul rulării este foarte scăzut. Preţul pentru umflarea cu azot este de 7 lei pentru o roată.
Nicu Stan
09 ian. 2012, 17:41
Azot în cauciucuri, siguranţă mai mare în trafic. Metoda este folosită în Formula 1 şi în armată

Folosirea azotului în cauciucuri este prezentată ca una fără dezavantaje de către toţi cei implicaţi în noua tehnologie.

Un posibil dezavantaj ar putea fi pentru unii preţul ceva mai mare. Printre avantajele amintite de specialişti se numără riscul scăzut de explozie, consumul mai mic de carburant, o mai mare durată de viaţă a jantelor, precum şi un confort sporit la şofat. „Primul şi cel mai mare avantaj este cel al lipsei variaţiilor de presiune datorate variaţiilor de temperatură. Azotul nu se comprimă la frig şi nu se dilată la căldură”, a explicat pentru RTV.net Nicu Păduraru, reprezentant al anvelope-roti.ro.

Molecula de azot are dimensiuni mai mari decât molecula de oxigen, ceea ce face ca presiunea din cauciuc să se piardă mult mai greu. „Oxigenul trece prin pereţii cauciucului cu 30%-40% mai repede decât azotul. O anvelopă umflată cu azot de dezumflă de şase ori mai greu ca una umflată cu aer”, a mai spus Nicu Păduraru.

Cum prelungeşte azotul viaţa cauciucului şi a jantei

Un alt avantaj pentru cei care folosesc azotul pentru umflarea cauciucurilor este durata de viaţă prelungită a roţilor. „Uzura anvelopelor se reduce datorită menţinerii presiunii constante. De asemenea, jantele maşinii se vor uza mult mai greu. Oxigenul aflat în anvelopa umflată cu aer simplu reacţionează şi atacă stratul de etanşeizare şi cordul anvelopei, precum şi janta. Datorită lipsei umidităţii din azot jantele nu vor avea de suferit. Cele normale nu ruginesc pe interior, iar cele de aliaj nu vor mai oxida. Pentru că este un gaz inert chimic, azotul nu acţionează nici asupra cauciucului”, ne-a spus Mădălina Constantin, reprezentant azot.ro.

Un alt avantaj este consumul mai mic al automobilului. „Presiunea scăzută în anvelope determină o rezistenţă la înaintare mai mare. Aceasta se reflectă direct în consumul automobilului. De asemenea, consumul sporit de combustibil duce la emisii mai mari de noxe poluante”, a amintit Nicu Păduraru.

Mulţi şoferi folosesc azotul în roţi

Chiar dacă preţul de umflare cu azot este mai mare, şoferii apelează tot mai des la această variantă. „La service-ul nostru, după ce le explicăm despre ce este vorba, în jur de 50% din clienţi aleg varianta umflării cauciucurilor cu azot. Ţin la siguranţă”, a mai spus Nicu Păduraru. Preţul de umflare variază de la service la service între 7 şi 9 lei de roată, în funcţie de mărime.

Azotul folosit în Formula 1 şi armată

Utilizarea azotului pentru presurizarea anvelopelor este o practică frecventă în statele occidentale, în SUA, Japonia şi în alte zone dezvoltate. “Azotul şi-a dovedit eficienţa în presurizarea anvelopelor de-a lungul zecilor de ani de când este folosit în Formula 1, cursele NASCAR, industria militară şi în aviaţie. Progresul tehnologiei a făcut posibilă producerea şi utilizarea azotului pe scară largă, iar acum orice consumator are acces la aceste avantaje. Aşa cum folosirea anvelopelor de iarnă va deveni cu timpul o practică obişnuită, tot aşa utilizarea azotului în anvelope va deveni o obişnuinţă şi în ţări emergente sau mai puţin dezvoltate”, mai explică Mădălina Constantin.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni