„Rezultatele anchetei nu sunt optime, de aceea investigaţia a fost preluată de comisia de disciplină a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Nu era normal ca sistemul să nu aibă un backup”, a declarat, miercuri, ministrul Cătălin Baba.
Rezultatul anchetei comisiei de disciplină ar putea fi cunoscut la sfârşitul săptămânii viitoare, până atunci fiind audiate mai multe persoane, a precizat Cătălin Baba.
„Au fost mai multe informaţii. Politehnica a anunţat că fluctuaţiile au fost la nivelul acestei instituţii. Fluctuaţiile de tensiune de la nivelul Universităţii Politehnica, şi nu de la Enel, au fost neaşteptate. Cu alte cuvinte, a fost o situaţie care s-a creat la faţa locului. Vina nu aparţine MECTS în ceea ce priveşte alimentarea cu curent electric. În schimb, lipsa unui backup este o problemă pe care o analizează comisia”, a mai spus Cătălin Baba.
În 5 martie, înscrierea în învăţământul primar a fost întârziată trei ore întrucât serverul pe care era aplicaţia respectivă nu a mai pornit, după mai multe căderi de tensiune.
Ministrul Educaţiei a dispus atunci declanşarea unei anchete privind problemele apărute la hardware, precizând că acestea nu au ţinut de softul de înscriere al copiilor în clasa pregătitoare. Cătălin Baba a solicitat să fie făcută o anchetă la nivelul tuturor structurilor Ministerului Educaţiei şi la Agenţia RoEdu, care administrează partea de IT.
Universitatea Politehnica din Bucureşti arăta că staţia proprie de alimentare cu tensiune a înregistrat, în 5 martie, prima zi de înscriere în clasa pregătitoare şi clasa I, două căderi de tensiune, acestea putând fi văzute şi pe sistemul de monitorizare al GE Jenbacher din Austria.
„Dorim să precizăm faptul că în data de 5 martie 2012, în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în staţia proprie de alimentare cu tensiune s-au înregistrat două căderi de tensiune, la orele 05:55:19 şi 6:58:29, acestea fiind înregistrate şi de către sistemul de monitorizare al GE Jenbacher din Austria. La aceeaşi dată, SC Enel Distribuţie Muntenia SA a transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că nu s-au înregistrat căderi de tensiune în sistem. De asemenea, precizăm că staţia proprie de conexiuni este alimentată cu energie electrică prin intermediul a doi feederi din reţeaua de distribuţie de medie tensiune a SC Enel Distributie Muntenia SA”, precizat UPB într-un comunicat de persă.
Enel Distribuţie Muntenia preciza, într-un comunicat de presă, că nu au fost înregistrate căderi de tensiune sau întreruperi ale energiei electrice în zona Politehnica din Capitală, unde se află serverele RoEduNet, nici în 4 spre 5 martie, nici în dimineaţa zilei de 5 martie, când programul pentru înscrierea copiilor în grupa pregătitoare nu a funcţionat.
De asemenea, potrivit Enel Distribuţie Muntenia, nu au fost înregistrate sesizări în call-centerul tehnic din partea abonaţilor din această zonă sau din partea Ministerului Educaţiei, referitoare la lipsa tensiunii sau a unor căderi de tensiune. Reprezentanţii companiei au precizat că pot apărea variaţii de tensiune sau căderi de tensiune şi din cauza unor defecte în instalaţiile proprii ale consumatorilor.
Compania Enel Distribuţie Muntenia preciza că în cursul nopţii de 4 spre 5 martie nu a înregistrat căderi de tensiune sau întreruperi ale alimentării cu energie electrică a abonaţilor de pe strada General Berthelot sau Mendeleev, unde se află şi sediul Ministerului Educaţiei.