Baba Ganoush, sau salata de vinete arabeasca, este similara cu cea traditional romaneasca, doar că are în plus pastă de susan, care îi dă o textură mai cremoasă.
INGREDIENTE
3-4 vinete mari, 2 catei usturoi, o ceapa, zeama unei lamai, 4 linguri, sos tahini, 2 linguri ulei de masline, 150 g linguri iaurt grecesc, 4-5 frunze de menta, 1/2 legatura patrunjel, 1/2 rodie, sare și piper după gust.
Citește și: Salată de vinete cu ardei copţi. Rețeta mănăstirească gustoasă preparată de măicuțele de la Sucevița
Gospodinele iscusite spun că atunci când alegi vinetele, acestea trebuie să aibă coaja netedă și fermă, fără semne de deteriorare sau pete.
Înainte de a le băga la cuptor spălă bine vinetele sub apă rece. Apoi, preîncălzește cuptorul la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius.
Între timp, găurește ușor vinetele pe toată suprafața lor, cu ajutorul unei furculițe sau a unui cuțit pentru ca în timpul coacerii aburului să pătrundă foarte bine în ele.
Apoi, așază vinetele pe o tavă de copt și introduce-le în cuptorul preîncălzit și lasă-le să se coacă timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când coaja se înmoaie și legumele devin moi.
Citește și: Mihaela Bilic a explicat care este secretul pentru o salată de vinete cu adevărat delicioasă
După ce s-au copt, urmează pasul cel mai important. Pune vinetele într-o pungă sau într-o caserolă de sticlă, pe care o închizi ermetic si las-o deoparte timp de 10 minute. Condensul format în pungă va acționa asupra vinetelor și va înmuia coaja, care se va curăța foarte ușor.
După ce ai scăpat de coajă, poți folosi pulpa vinetelor pentru salată.
Pentru Baba Ganoush toaca bine vinetele si amesteca-le cu usturoiul tocat marunt, zeama de lamaie, pasta de susan, ceapa tocata marunt, iaurtul grecesc, verdeturile tocate marunt si rodia. Potriveste de sare si piper si da baba ganoush la frigider pentru 1-2 ore inainte de servire.
Serveste baba ganoush cu chipsuri de pita sau paine crocanta, ca aperitiv.