Baba: Taxele nu se măresc, universităţile decid dacă vor mai mulţi studenţi sau locuri bugetate

Taxele la universităţi nu se măresc, ci rămân la latitudinea universităţilor, acestea urmând să decidă dacă vor să aibă mai mulţi studenţi sau mai multe locuri bugetate, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Romania TV
11 apr. 2012, 10:21
Baba: Taxele nu se măresc, universităţile decid dacă vor mai mulţi studenţi sau locuri bugetate

„Universităţile pot să decidă dacă împart granturile de studiu, astfel încât să aibă un număr mai mare de studenţi, sau dacă nu le împart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi, în senatul universitar, 25% sunt reprezentanţi ai studenţilor. Practic, va fi o decizie luată de cadre didactice şi studenţi, iar ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi”, a explicat Baba, înaintea reuniunii cu rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular.

Demnitarul a reamintit faptul că, în anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, însă finanţarea va fi la fel ca în 2011. Totodată, unele universităţi de top vor primi un număr de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. „Grantul este mai mare anul acesta decât alocarea pe student echivalent din anii trecuţi. Practic, se alocă o sumă mai mare, respectiv 4.000 de lei, faţă de 2.500 de lei, cât se aloca până acum pentru fiecare grant”, a precizat ministrul Educaţiei.

Baba a atenţionat, totuşi, că universităţile nu pot înmatricula mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare.

Întrebat dacă mărirea grantului nu va duce şi la mărirea taxelor, ministrul Educaţiei, a spus că „nu”. „Din contră. Nu poţi să faci un învăţământ de calitate cu 2.500 de lei pe student, în situaţia în care în UE se alocă de cinci ori mai mult. (…) În acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o fază de tranziţie. Probabil, în anii viitori, ar trebui să crească. Este vorba despre bani pe care statul îi dă pentru fiecare student pentru un învăţământ de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculată de către Consiliul Naţional pentru Finanţare în Învăţământul Superior”, a mai spus Baba.

Demnitarul a precizat că, în România, costurile per student variază între 2.000 şi 5.000 de lei. La Medicină, de pildă, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, între 1.500 şi 1.700 de lei, costul real fiind în jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre întâlnirea de miercuri cu rectorii universităţilor din învăţământul de stat şi particular, precizând că aceasta este prima reuniune a lui cu şefii universităţilor nou aleşi şi cu cei realeşi. „Vom discuta aspecte privind finanţarea instituţiilor de învăţământ superior. Anul acesta, conform Legii educaţiei naţionale, se introduce un mecanism de finanţare multianual, care este bazat pe granturi de studiu, şi nu pe locuri bugetate”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Alte discuţii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea şi ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cât şi despre modul prin care cadrele didactice capătă dreptul de a conduce doctorate. Un al subiect va fi legat de situaţia posturilor didactice din învăţământul superior de stat şi particular. „Cadrele didactice trebuie să îndeplinească, potrivit Legii educaţiei naţionale, nişte standarde şi nişte criterii foarte precise în ceea ce priveşte activitatea de cercetare ştiinţifică, publicaţii cu relevanţă internaţională şi activitate didactică”, a explicat Cătălin Baba.

DailyBusiness
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 26 mai 2025. Iepurele are noroc în dragoste
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
Playtech.ro
Leguma care conține mai mult potasiu decât peștele. Tot mai mulți români o includ în alimentația zilnică
DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Cele mai frecvente greșeli pe care le faci la sala de fitness
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Ambulanță implicată într-un accident rutier în Cluj: Patru persoane, inclusiv o pacientă, au fost transportate la spital
Cancan.ro
Am făcut calcul complet | Cu câți bani iese la pensie un român, dacă a lucrat 35 de ani cu carte de muncă, în Germania
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marele actor! Drum lin, maestre! A fost unul dintre veteranii marelui ecran
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
El este Octavian, găsit spânzurat cu lesa câinelui, la doar 18 ani. Motivul halucinant din cauza căruia tânărul a decis să-și încheie socotelile cu viața: „Drum lin printre îngeri”
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Anunț esențial pentru toți românii care au contract la PPC, fost ENEL. Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună