Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat, vineri, că procurorii au renunţat la a-i mai audia pe cei 100 de elevi reţinuţi în clase la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” imediat după susţinerea ultimei probe din cadrul examenului de bacalaureat.
Deşi iniţial anunţase că elevii vor fi duşi la audieri în baza unor mandate de aducere emise de Tribunalul Bucureşti, Alexandru Niculae a subliniat că mandatele au fost întocmite de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
„Procurorul de caz a luat decizia de a renunţa la transportul copiilor şi la audieri. Ei vor fi chemaţi la începutul săptămânii viiotare. S-a demarat procedura de citare legală, iar copiii vor fi lăsaţi să plece acasă”, a declarat Alexandru Niculae.
După ora 13.30 elevii au început să părăsească incinta liceului, afirmând că au fost înştiinţaţi că urmează să fie audiaţi luni şi marţi, poliţiştii întocmind procese verbale pe numele fiecăruia.
CITEŞTE ŞI: Elevi de la Bolintineanu, reţinuţi de poliţie în clase. VIOLENŢE între părinţi şi poliţişti
Părinţii ameninţă că îi vor da în judecată pe cei răspunzători pentru situaţia creată, mai ales că, spun ei, elevii au fost practic sechestraţi în liceu, cu toate că erau acolo de dimineaţă, fără mâncare sau apă. „Toată lumea vrea să-i dea în judecată. O să vină un avocat şi o să ia o grămadă de bani. S-au purtat de parcă ar fi fost nişte puşcăriaşi”, a spus un părinte revoltat.
O sută de elevi de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală au fost reţinuţi în clase de poliţişti după ultima probă a examenului de bacalaureat. Aceştia urmau să fie duşi la poliţie cu un autocar pentru a fi audiaţi în legătură cu mita de la bac. La porţile liceului s-au adunat zeci de părinţi, între câţiva dintre aceştia şi poliţiştii veniţi să-i ia pe elevi la audieri iscându-se un scandal. Mai mulţi părinţi chiar s-au îmbrâncit cu oamenii legii, pe care i-au acuzat că nu aveau mandate de aducere în baza cărora să acţioneze. O parte dintre elevi au ajuns la DGA pentru a fi audiaţi înainte de a se anunţa că anchetatorii renunţă la operaţiune pentru moment.
Decizia procurorului de a renunţa la acţiunea de vineri a venit după ce premierul Victor Ponta a declarat că din informaţiile sale nu a existat un mandat de aducere pentru această acţiune şi că va discuta cu ministrul Justiţiei pentru ca acesta să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie.
„Am întrebat şi am înţeles că nu este un mandat de aducere, deci, dacă nu e, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul”, a spus Ponta, adăugând că speră să nu se ajungă în situaţii similare celor de după referendumului din 2012, când „procurorii fugăreau oamenii prin sate să spună cum au votat”.