BACALAUREAT 2013 SESIUNEA A DOUA – SUBIECTE LA MATEMATICĂ. Absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut, miercuri, proba obligatorie a profilului proba scrisă la matematică din cadrul examenului de Bacalaureat 2013.
Elevii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare cu mai multe subpuncte. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte. Se acordă 10 puncte din oficiu.
Subiectele la MATEMATICĂ – Profilul real
I. 1. Progresie geometrică
2. Determinaţi vârful unei piramide
3. O ecuaţie
4. O probabilitate
5. G-ul unui vector
6. Calculaţi sinusul unui unghi
II. 1. Găsiţi determinantul unei matrici şi înmulţiţi două matrici
2. Lege de compoziţie
III. 1. Găsiţi derivatele unei funcţii
Subiectele la MATEMATICĂ – Profil uman
La primul subiect, elevii au avut de rezolvat o problemă în care se cerea preţul unui produs după o reducere de 30%. Un alt subpunct, avea cerinţa de a rezolva o ecuaţie de gradul II, iar o altă cerinţă a fost aceea de a calcula distanţa de la un punct la altul.
La cel de-al doilea subiect, elevii trebuiau să găsească determinantul şi polinomul unei matrici.
La cel de-al treilea subiect, elevii trebuiau să rezolve o funcţie dată.
VEZI ŞI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ, SESIUNEA DIN VARĂ
Luni, 26 august, elevii au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română şi au primit VARIANTA OPT.
BAC 2013 SESIUNEA DIN TOAMNĂ. Ultima probă a examenului de bacalaureat din acest an – cea la alegere a profilului şi specializării – va fi susţinută vineri 30 august. La acestă probă s-au înscris 53.837 de absolvenţi, dintre care 31.119 vor da testul la Biologie, 11.870 la Geografie, 6.026 la Fizică, 3.549 la Chimie, 383 la Informatică, 300 la Logică, 193 la Economie, 176 la Psihologie, 142 la Sociologie şi 79 la Filosofie.
Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
La sesiunea de toamnă a examenului naţional de bacalaureat s-au înscris peste 87.000 de absolvenţi de liceu, 67% fiind din promoţia 2012-2013, iar restul din promoţii anterioare.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că le-a cerut inspectorilor şcolari „să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc o situaţie de fraudă” la probele scrise de la examen de bacalaureat care încep luni şi să raporteze imediat orice nereguli. Pricopie a solicitat respectarea metodologiei de examen şi fermitate din partea inspectorilor şcolari în raportarea eventualelor cazuri de fraudă.
„Sper să nu avem surprize şi dacă vom aveam vom interveni fără niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care îl fac, anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac, anunţă poliţia locală”, a spus Pricopie.
De asemenea, ministrul Educaţiei a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate, pentru o eventuală sesizare privind nereguli.
Prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta, din iunie-iulie, a fost marcată de un imens scandal generat de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care a avut în centru situaţia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.