BAC 2015. Emoţiile, periculoase în examen. Psiholog: Un părinte e bine sa-şi susţină copilul fără să-l sufoce

BACALAUREAT 2015, BAC 2015, BACALAUREAT ROMANA ORAL, SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT, EDU.RO. Luni, 8 iunie, a început examenul de bacalaureat. Pentru că nu toţi copiii îşi pot stăpâni emoţiile în mod natural, RomaniaTV.net a cerut câteva sfaturi unui psiholog.
Roxana Gagiu
15 iun. 2015, 03:09
BAC 2015. Emoţiile, periculoase în examen. Psiholog: Un părinte e bine sa-şi susţină copilul fără să-l sufoce

BACALAUREAT, BAC, BACALAUREAT 2015, BAC 2015, BACALAUREAT ROMANA ORAL, SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT, EDU.RO. Prima sesiune din acest an a examenului naţional de Bacalaureat a debutat luni, 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba se va desfăşura pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D).

Emoţiile sunt mari şi anul acesta. Candidaţii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio, iar înregistrările vor fi verificate prin sondaj. Peste 168.000 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015.

Unii dintre ei s-au pregătit temeinic, iar alții mai puțin, însă cu toții speră să promoveze și să obțină rezultate cât mai bune. Pentru că nu toţi copiii îşi pot stăpâni emoţiile în mod natural, RomaniaTV.net a cerut câteva sfaturi unui psiholog. Chiar dacă nu ei urmează să intre în febra examenelor, părinţii au un rol foarte important în pregătirea psihică a copilului. De aceea, adolescentul trebuie să fie sprijinit în a-şi lua pauze, pentru că, de regulă, părinţii îi spun insistent „învaţă, învaţă”, „trage cât mai mult pe ultima sută de metri”, „nu te opri”.

De asemenea, părinţii trebuie să îl motiveze pe adolescent spunându-i că examenul o să treacă repede, după care va avea mult timp la dispoziţie să facă ceea ce îi place.

„Un părinte e bine sa-şi susţină copilul fără să-l sufoce. Trebuie să aibă încredere în el şi să-i amintească elevului că este puternic.

A-i spune permanent „treci la lecţii”, „mai ai câteva zile până la examen” nu face decât să crească şi mai mult starea de agitaţie şi anxietate a copilului.

Părintele este acolo lângă el pentru a-l susţine şi nu pentru a-l bulversa mai mult. Părintele, cu calm, înţelege şi ascultare, va reuşi să-l ajute să meargă mai departe. Încercând să-i impună să înveţe nu face decât să crească distanţa dintre ei şi să se adâncească un conflict. Copilul are nevoie de susţinere” a declarat pentru RomaniaTV.net psihologul Maria Verdi.

Psihologul spune că elevii care nu învaţă pentru examen sunt „copii cu probleme emoţionale”.

„Orice elev care evită să înveţe sau care evită să se supună unor reguli, pentru că examenul este o trecere la un nivel, la o etapă de dezvoltare superioară, nu vrea să crească şi încearcă să-i atragă părintelui atenţia”, a mai declarat specialistul.

Vezi şi: BAC 2015. Creierul are nevoie de pauză după 50 de minute de învăţat. Un psiholog îţi spune cum scapi de emoţii

Ciclul probelor orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 22 şi 26 iunie. Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română (proba E)a). Vom reveni cu detalii pe durata desfăşurării probelor.

În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2015, s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Dintre aceştia, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare.

În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral şi 2.540 – frecvenţă redusă.

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Absolvenţilor de liceu le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose – pe care sunt obligati sa le lase in sala de depozitare din liceul in care sustin bacalaureatul. Candidatii care refuza sa depoziteze aceste obiecte „nu vor fi primiti in examen”. De asemenea, absolventilor de liceu le este interzis sa aiba in salile de examen, „in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.

CALENDAR BAC 2015. Candidatii de la Bacalaureat nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio si nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul”. Absolventilor li se interzice sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Candidatii la BAC care incalca regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele interzise si indiferent daca acestea au fost introduse in sala de examinare de catre ei, de catre alti candidati, profesori din comisie sau de alte persoane. Incalcarea acestor reguli reprezinta tentativa de frauda, iar absolventii respectivi nu mai pot participa la urmatoarele probe ale Bacalaureatului si sunt declarati „eliminati din examen”. De asemenea, cei „eliminati din examen” nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, notele pe care le-au obtinut la examenele bac-ului pe care le-au sustinut anterior eliminarii, nici cele de la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

Vezi: BACALAUREAT 2015. Rugăciunea care te va ajuta să promovezi cu bine examenul

CALENDAR BAC 2015. BACALAUREAT 2015 se desfăşoară, ca în fiecare an în două sesiuni: BAC 2015 sesiunea iunie-iulie 2015 şi BAC 2015 sesiunea august-septembrie 2015.

La fel ca în anii precendeți, elevii nu vor avea voie în sălile de examen cu telefoane mobile sau cu orice tip de mijloace de comunicare ce permit conectarea la internet.

CALENDAR BACALAUREAT 2015

CALENDARUL BAC 2015 SESIUNEA IUNIE-IULIE

25-29 mai 2015 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8-10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10-12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15–19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22-26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

Citeşte şi BACALAUREAT 2015. Ce şi cum să mănânci în perioada examenelor ca să ai randament

29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

6 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

6 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

7-9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Citeşte şi BAC 2015. Obişnuieşti să bei cafea, energizante şi să înveţi noaptea? Psiholog: Creierul are nevoie de odihnă

CALENDAR BAC 2015 SESIUNEA AUGUST-SEPTEMBRIE

13–17 iulie 2015 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18-19 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20-21 august 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

24 august 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

3 septembrie 2015 Afişarea rezultatelor finale

CALENDAR BAC 2015. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București