BACALAUREAT 2015 ROMÂNĂ SCRIS. Aproape 169.000 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris în sesiunea de vară a examenului de BAC 2015. Tinerii au intrat de luni, în febra probelor scrise ale examenului de BAC 2015.
Aproape 150.000 de candidaţi au susţinut, luni, primul examen de la BAC 2015, cel la Limba şi Literatura română. Elevii care au studiat profilul umanist şi profilul pedagogic au avut aceleaşi subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice – profil real şi ai filierei tehnologice au primit alte subiecte. Elevii au avut la dispoziţie trei ore ca să rezolve subiectele.
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil real
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la LIMBA ROMÂNĂ, profil uman
VEZI ŞI: PROBA SCRISĂ la ROMÂNĂ, reguli STRICTE. Cum decurge examenul, ce faci dacă greşeşti sau ţi-e rău
Examenul la Limba română a început la ora 9:00 şi s-a terminat la ora 12:00. Elevii trebuie să fie în sălile de examen cu aproximativ o oră înainte să înceapă examenul şi au voie să părăsească sala de examn cel mai devreme la o oră şi jumătate după începerea probei.
Următoarea probă de la BACALAUREAT 2015, cea Limba Maternă, este programată marţi, 30 iunie.
BACALAUREAT 2015. Probele scrise de la BAC 2015 continuă miercuri, 1 iulie, cu proba obligatorie a profilului. Vineri, 3 iulie, se desfăşoară proba la alegere a profilului şi specializării.
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil real, mate-info
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil real, ştiinţele naturii
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la MATEMATICĂ, profil tehnologic
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ISTORIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la GEOGRAFIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la CHIMIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la FIZICĂ
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la INFORMATICĂ
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ANATOMIE-BIOLOGIE
BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ŞTIINŢE SOCIO-UMANE
BACALAUREAT 2015. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie.
Vasile Șalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar, a declarat că lucrările scrise ale celor care susţin examenul de bacalaureat ar putea fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise apoi, într-un alt judeţ, cu ajutorul angajaţilor Jandarmeriei, această procedură fiind întâlnită şi la examenul de titularizare a profesorilor. Noutatea constă şi în faptul că se propune să aibă loc o tragere la sorţi pentru repartizarea lucrărilor, astfel încât să nu se ştie dinainte judeţul unde vor ajunge lucrările pentru a fi corectate.
BAC 2015: Cum se completează datele de pe foile de examen
Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Colţul colii tipizate va fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată. Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioară se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.
Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană.
Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut în metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de examen; în această situaţie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematică” şi „Geografie”, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul şi se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.
La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
La predarea lucrărilor, asistenţii barează spaţiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidaţii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.
Ciornele şi lucrările anulate se strâng separat şi se păstrează în centrul de examen.
BACALAUREAT 2015. Rezultatele de la BACALAUREAT 2015 se vor afişa pe 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, începând cu ora 16:00. În perioada 7-9 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 10 iulie se afişează rezultatele finale la Bacalaureat 2015.
CALENDAR BACALAUREAT 2015. Absolventilor de liceu le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose – pe care sunt obligati sa le lase in sala de depozitare din liceul in care sustin bacalaureatul. Candidatii care refuza sa depoziteze aceste obiecte „nu vor fi primiti in examen”. De asemenea, absolventilor de liceu le este interzis sa aiba in salile de examen, „in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.
CALENDAR BAC 2015. Candidatii de la Bacalaureat nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio si nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul”. Absolventilor li se interzice sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.
CALENDAR BACALAUREAT 2015. Candidatii la BAC care incalca regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele interzise si indiferent daca acestea au fost introduse in sala de examinare de catre ei, de catre alti candidati, profesori din comisie sau de alte persoane. Incalcarea acestor reguli reprezinta tentativa de frauda, iar absolventii respectivi nu mai pot participa la urmatoarele probe ale Bacalaureatului si sunt declarati „eliminati din examen”. De asemenea, cei „eliminati din examen” nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, notele pe care le-au obtinut la examenele bac-ului pe care le-au sustinut anterior eliminarii, nici cele de la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.
CALENDAR BAC 2015. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
CALENDAR BACALAUREAT 2015. Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.
Promovabilitatea în prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 a fost de 59,25% înainte de soluţionarea contestaţiilor. După soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea la nivel naţional a crescut cu 1,4%, la 60,65%.