BAC 2020. Ministerul Educaţiei schimbă modalitatea de corectare a lucrărilor de Bacalaureat

Ministerul Educației vrea să elimine corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat 2020. Procedura de la BAC, din 2015 până acum, a fost de trimitere a tezelor la corectare în alt județ decât cel în care au susținut elevii examenul, pentru a micșora șansele de fraudă. Proiectul de Ordin privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020, care va intra mâine în dezbaterea partenerilor de dialog social ai Ministerului Educației, NU mai conține următorul articol, prezent în ordinele de până acum: “Profesorii evaluatori dintr-un județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu”.
Iulian Tudor
14 aug. 2019, 08:06
BAC 2020. Ministerul Educaţiei schimbă modalitatea de corectare a lucrărilor de Bacalaureat

Dacă proiectul de ordin privind desfășurarea Bacalaureatului 2020 va fi aprobat în această formă, Guvernul Dăncilă continuă și extinde restaurația pe care a început-o cu Evaluarea Națională în 2019, în an cu două rânduri de alegeri: locale și parlamentare, scrie edupedu.ro.

În iunie 2019, lucrările elevilor din București de la examenele de Evaluare Națională 2019 au fost corectate pentru prima dată tot în Capitală și nu încurcișat în alte județe.

Citeşte şi Calendarul de Evaluare Naţională 2020, ce noutăţi sunt pentru elevii de clasa a VIII-a

O altă schimbare pe care Ministerul Educației vrea să o introducă la Bacalaureatul 2020 este introducerea la corectare a profesorilor care nu au urmat anterior un training pentru evaluarea lucrărilor de examen.

Profesorii care ar urma să corecteze lucrările de la Bacalaureat nu mai trebuie obligatoriu să fi fost formați anterior în domeniul evaluării, potrivit proiectului de ordin. Concret, proiectul de ordin introduce excepția prin cuvântul „de regulă”.

Cum sună articolul din proiectul: „Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale”.

Spre comparație, în ordinul de anul trecut alineatul 4 al articolului 9 avea următoarea formulare: „(4) Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.”

Procedura corectării încrucișate a lucrărilor de la examenele naționale a fost introdusă la Bacalaureatul din 2015, de ministrul de atunci Sorin Cîmpeanu. Acesta a extins astfel la examenele susținute de elevi principiul aplicat prima dată în 2011, la titularizare, de Daniel Funeriu. Detalii aici

În plus față de regulile de până acum de organizare a bacalaureatului, în proiectul de act pentru Bacalaureatul 2020 apar și următoarele precizări cu privire la comunicarea rezultatelor:

” Art. 14. (…)
(2) Informațiile ce conțin datele de identificare a candidaților și rezultatele obținute de aceștia în cadrul examenului de bacalaureat național, care se afişează atât în format letric, la avizierul unităților de învățământ, cât şi pe pagina de internet a Ministerului Educației Naționale şi a inspectoratelor şcolare, sunt următoarele: numele, inițiala/inițialele tatălui și prenumele candidatului, unitatea de învăţământ de proveniență, județul; promoția; forma de învățământ absolvită; specializarea; rezultatul/notele obținute la fiecare probă de examen susţinută sau echivalată; media generală; rezultatul final: „reușit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”.
(3) Ştergerea de pe pagina de internet a Ministerului Educației Naționale şi a inspectoratelor şcolare a informaţiilor menționate la alin. (2) se realizează după împlinirea termenului de 2 ani de la data afișării. Afișarea în format letric la avizierul unităților de învățământ-centre de examen a acestor informaţii se realizează pe o perioadă de o lună de la data afișării. „

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Luna ianuarie aduce vreme complet neobișnuită. Ce ne așteaptă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor: Rapoarte neconcludente și anchete nefinalizate
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă