Bacalaureat 2019 începe luni, 20 mai, cu probele de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/limba maternă. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti găzduieşte, în perioada 16 mai – 5 iunie, sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu din loturile naţionale care se pregătesc pentru olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale sportive, potrivit unui comunicat al ministerului Educaţiei.
Citeşte şi Bacalaureat Special 2019. Vezi aici calendarul Bacului pentru olimpici
Pentru Bac-ul olimpicilor 2019 sunt eligibili 176 de elevi de clasa a XII-a, aflaţi în pregătire sau în etapele de selecţie pentru alcătuirea echipelor care vor reprezenta România atât la olimpiadele internaţionale pe discipline, cât şi la diverse competiţii sportive europene sau mondiale.
Calendar Bac olimpici 2019
•20 – 21 mai (evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă); •22 mai (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională); •23 – 24 mai (evaluarea competenţelor digitale) Probele scrise: •27 mai (Limba şi literatura română);
•28 mai (proba obligatorie a profilului); •29 mai (proba la alegere a profilului şi specializării); •30 mai (Limba şi literatura maternă).
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 mai (până la ora 12:00), depunerea eventualelor contestaţii fiind programată în cursul aceleiaşi zile (12:00 – 14:00).
În intervalul 31 mai – 5 iunie vor fi soluţionate eventualele contestaţii şi afişate rezultatele finale.
Profesorii menționează la probele Bacalaureatului din iunie-iulie se vor da subiecte asemănătoare ca cele pe care le vor susţine olimpicii începând de azi, 20 mai 2019.
Bac olimpici 2019. Modele de subiecte la probele scrise
Deși Ministerul Educației, Edu.ro, nu a afișat modele de subiecte la probele scrise, vă oferim modele de subiecte care au picat anul trecut la bac-ul olimpicilor, probele scrise. Așadar, anul trecut, la Limba și Literatura Română,profil umanist și Real, subiectele pe care le-au avut de rezolvat au fost legate de texte scrise de Neagu Djuvara, Mihai Eminescu și Rebreanu.
La primul subiect candidații de la profilul Real au avut de rezolvat mai multe cerințe folosindu-se de un fragment din Amintiri din anii ’20, impresii din anii ’90 , scris de Neagu Djuvara. La cel de al II-lea subiect au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia Numai Poetul, scrisă de Mihai Eminescu.
Ultimul subiect a constat în prezentarea particularităților unui text narativ care să aparțină lui Liviu Rebreanu sau George Călinescu. Candidații de la profilul Umanist au avut aceleași subiecte, cu excepția ultimului, unde li s-a cerut să caracterizeze un personaj dintr-o operă scrisă de Liviu Rebreanu sau George Călinescu.
Mai multe detalii pe a1.ro.