BACALAUREAT 2013. Potrivit România TV, o sută de elevi au fost reţinuţi de poliţie, vineri, la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, imediat după susţinerea ultimei probe din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a da declaraţii la poliţie în legătură cu tentativa de fraudare a Bacalaureatului, descoperită luni în această instituţie de învăţământ.
Absolvenţii de liceu care apar pe listele poliţiştilor au fost legitimaţi şi selectaţi pentru a fi duşi la audieri.
După susţinerea probei la alegere din cadrul examenului de bacalaureat 2013, elevii aflaţi pe listele poliţiştilor au rămas în liceu pentru a aştepta să fie duşi la audieri. Părinţii acestora s-au strâns la poarta liceului, aşteptând să vadă ce se întâmplă. Aceştia susţin că autorităţile nu au prezentat niciun mandat în baza căruia se desfăşoară acţiunea de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Mai mulţi părinţi au intrat în conflict cu poliţiştii veniţi pentru a-i escorta pe elevi la audieri, unii dintre ei chiar îmbrâncindu-se cu oamenii legii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, elevii selectaţi pentru a fi duşi la audieri „nu au calitate de inculpaţi, nu sunt învinuiţi şi sunt audiaţi pentru a obţine informaţii” legate de tentativa de fraudare a examenului la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi poliţişti au mers la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a ridica înscrisuri şi obiecte în ancheta privind frauda la bacalaureat; nu s-au mai făcut, însă, percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.
CITEŞTE ŞI: BACALAUREAT 2013. Încă un liceu din Sectorul 5, implicat în scandalul privind ŞPAGA de la Bac
CITEŞTE ŞI: Mărturiile incredibile ale unui fost elev: Cum se strângea şpaga la liceul Bolintineanu VIDEO
Luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, au avut loc percheziţii şi astfel s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului.
Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.
În timpul percheziţiilor, în Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost găsită o persoană care nu era angajată a şcolii şi care nu avea dreptul să fie atunci în liceu. Aceasta a recunoscut că au fost xerocopiate foi cu răspunsuri ale subiectelor de examen.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.
Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Astfel, arată procurorii, Costica Vărzaru s-a ocupat de remiterea acestor bani, care erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Procurorii arată, în documentul citat, în cel fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care dăduseeră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece.
Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidaţi.
La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.
Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Absolvenţii de liceu susţin, vineri, 5 iulie, proba la alegere a profilului
Ministerul Educației Naţionale a precizat vineri dimineaţa că cele 18 pachete de subiecte destinate celor 10 discipline incluse în proba la alegere a profilului și specializării din cadrul Bacalaureatului – E)d) au fost transmise, în condiţii de maximă securitate, în cele 583 de centre de examinare.
MEN asigură că nu a existat niciun fel de breşă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Subiectele au fost aduse la cunoştinţa elevilor la ora 09.00, ora începerii examenului, conform procedurilor operate de MEN.
Din totatul candidaților înscriși, respectiv 165.601, situația, pe discipline, se prezintă astfel: Anatomie și fiziologie umană, Genetică și ecologie umană, Biologie vegetală și animală – 68.092, Chimie – 10.535, Economie – 1.867, Fizică – 14.700, Filosofie – 1.027, Geografie – 56.576, Informatică – 5.633, Logică, argumentare și comunicare – 3.646, Psihologie – 1.437, Sociologie – 2.088.