BACALAUREAT 2014: „Nu organizăm a treia sesiune de bacalaureat decât dacă este nevoie. În lege scrie că în situaţii speciale ministrul poate decide organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat. Poţi face a treia sesiune numai dacă se derulează – şi intenţionăm să derulăm – un program de formare iar acesta se termină, spre exemplu, în ianuarie sau februarie iar atunci se justifică o sesiune de bacalaureat. Altfel, dacă programul de formare se termină înaintea sesiunilor ordinare, nu este necesară organizarea a trei sesiuni de bacalaureat”, a spus Pricopie cu prilejul participării la festivitatea de deschidere a noului an universitar la SNSPA.
Potrivit acestuia, organizarea celei de a treia sesiuni de bacalaureat are legătură cu faptul că un număr destul de mare de absolvenţi de clasa a XII-a nu au reuşit pe parcursul anilor de studii să se pregătească suficient pentru a promova acest examen.
Schimbări MAJORE pentru elevii care dau anul viitor BACALAUREATUL. Vezi CALENDARUL şi PROGRAMA
>”Avem de făcut două lucruri, să investim din fonduri structurale şi avem deja peste 25 de proiecte pe inspectoratele şcolare pentru pregătire suplimentară la bacalaureat în cazul elevilor care sunt deja în liceu, iar a doua componentă – să îi pregătească pe cei care nu au reuşit să finalizeze bacalaureatul imediat după terminarea clasei a XII-a”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a susţinut că subiectul şcolilor postliceale şi al celei de-a treia sesiuni de bacalaureat sunt utilizate „iresponsabil” în discursul politic.
„Şcolile postliceale dintotdeauna au fost organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal independent sau al instituţiilor de învăţământ superior. Diploma de bacalaureat nu numai în România, dar şi în străinătate este necesară pentru admiterea în învăţământul superior, care înseamnă program de licenţă. Şcolile postliceale nu constituie program de licenţă, sunt programe după finalizarea clasei a XII-a, unde dintotdeauna puteai să mergi cu sau fără diplomă de bacalaureat. Diploma de bacalaureat nu este cerută la înscrierea în şcolile postliceale, în schimb, se cere diploma de absolvire a douăsprezece clase”, a precizat Pricopie.
BACALAUREAT 2014: Ministrul a mai menţionat că ultima variantă a regulamentului şcolar a fost aprobată în 2005. „Regulamentul este în dezbatere şi în unităţile de învăţământ şi cu sindicatele iar în minister de două săptămâni este comisie de lucru cu sindicatele, articol cu articol. După parcurgerea acestui proces, îl voi aproba prin ordin de ministru. Multe dintre elementele codului etic sunt incluse în regulament şi mai sunt o parte dintre aceste elemente pe care trebuie să le introducem în Legea educaţiei cu prima ocazie când vom umbla la lege”, a afirmat ministrul Educaţiei.
În ceea ce priveşte manualele pentru clasa întâi, Pricopie a arătat că unele dintre acestea sunt deja în şcoli. „S-a dat undă verde de pe 17 septembrie, cred, deci problema este rezolvată privind manualele vechi”, a spus el.