BACALAUREAT 2015. Ce şi cum să mănânci în perioada examenelor ca să ai randament

BACALAUREAT 2015. Există o strânsă legătură între randamentul cerebral și calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susțin nutriționiștii. Astfel de perioade sunt, de obicei, sfârșitul de an școlar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene de bacalaureat sau evaluare naţională. 
Romania TV
22 mai 2015, 09:34
BACALAUREAT 2015. Ce şi cum să mănânci în perioada examenelor ca să ai randament

BACALAUREAT 2015. „Nutriția corespunzătoare și somnul suficient sunt cei mai importanți factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învățare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, când alimentele pline de zahăr, grăsime și sare sunt principala sursă de alimentație. Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele și de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot susține stresul psihic. Un somn liniștit și odihnitor este influențat de tipul de alimente consumat și de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia”, a explicat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Citeşte şi: BAC 2015. Obişnuieşti să bei cafea, energizante şi să înveţi noaptea? Psiholog: Creierul are nevoie de odihnă

Potrivit acesteia, există o serie de alimente care pot îmbunătăți, prin consumarea lor, funcțiile creierului. Astfel, o dietă bogată în acizi grași esențiali omega 3 poate ajuta la menținerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere și neobturate și la o funcționare corespunzătoare a celulei nervoase, acest lucru putându-se realiza foarte simplu consumând de două — trei ori pe săptămână pește.

Citeşte şi: BACALAUREAT 2015: Olimpicii au intrat în febra BAC 2015 de luni

Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se află avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul, cereale integrale și fructe dulci de sezon. 

Pe de altă parte, există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului. Provoacă agitație, anxietate. Nutriționistul a subliniat că substanțele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate, pentru o bună sănătate a minții, sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina.

Lygia Alexandrescu a spus că o cină cu efecte pozitive, care poate fi consumată înainte de examen, trebuie să conțină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, pește alb și brânză proaspătă.

De asemenea, efecte calmante au și salata, ridichea roșie, ceapa și usturoiul (cunoscut pentru proprietățile sale sedative).

Nutriționistul a precizat că desertul și dulciurile trebuie înlocuite cu un fruct proaspăt. Ea a subliniat că nu trebuie uitată hidratarea cu apă plată, consumată la temperatura camerei și în cantitate suficientă, adică între 30 și 40 ml/kg corp/zi.


CALENDAR BAC 2015. BACALAUREAT 2015 se desfăşoară, ca în fiecare an în două sesiuni: BAC 2015 sesiunea iunie-iulie 2015 şi BAC 2015 sesiunea august-septembrie 2015.

CITEŞTE ŞI: BACALAUREAT 2014: Dezastru la prima simulare. REZULTATE BAC 2014

Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul oficial modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2015. Examenul de BACALAUREAT 2015, sesiunea de vară, va începe pe data de 8 iunie, cu proba orală la limba română. Probele scrise sunt programate să înceapă pe data de 29 iunie cu examenul scris la limba română. Pe data de 3 iulie, liceeni vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

BACALAUREAT 2015 EDU.RO: MODELE DE SUBIECTE la LIMBA ROMÂNĂ. Vezi noutăţile

PROGRAMA PENTRU BACALAUREAT 2015 – MATEMATICĂ

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ISTORIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la GEOGRAFIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la CHIMIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la FIZICĂ

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la INFORMATICĂ

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ANATOMIE-BIOLOGIE

BACALAUREAT 2015. VEZI SUBIECTELE şi BAREMUL DE CORECTARE la ŞTIINŢE SOCIO-UMANE

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru elevii care dau anul viitor BACALAUREATUL. Vezi CALENDARUL şi PROGRAMA

CALENDAR BACALAUREAT 2015

CALENDARUL BAC 2015 SESIUNEA IUNIE-IULIE

  • 25-29 mai 2015 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 8-10 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 10-12 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 15–19 iunie 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 22-26 iunie 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 29 iunie 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
  • 30 iunie 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 6 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  • 6 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 7-9 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
  • 10 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

CALENDAR BAC 2015 SESIUNEA AUGUST-SEPTEMBRIE

  • 13–17 iulie 2015 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 17-18 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 18-19 august 2015 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 20-21 august 2015 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 24 august 2015 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
  • 25 august 2015 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 28 august 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 31 august 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 septembrie 2015 Afişarea rezultatelor finale

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Absolventilor de liceu le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose – pe care sunt obligati sa le lase in sala de depozitare din liceul in care sustin bacalaureatul. Candidatii care refuza sa depoziteze aceste obiecte „nu vor fi primiti in examen”. De asemenea, absolventilor de liceu le este interzis sa aiba in salile de examen, „in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.

CALENDAR BAC 2015. Candidatii de la Bacalaureat nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio si nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul”. Absolventilor li se interzice sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Candidatii la BAC care incalca regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele interzise si indiferent daca acestea au fost introduse in sala de examinare de catre ei, de catre alti candidati, profesori din comisie sau de alte persoane. Incalcarea acestor reguli reprezinta tentativa de frauda, iar absolventii respectivi nu mai pot participa la urmatoarele probe ale Bacalaureatului si sunt declarati „eliminati din examen”. De asemenea, cei „eliminati din examen” nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, notele pe care le-au obtinut la examenele bac-ului pe care le-au sustinut anterior eliminarii, nici cele de la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

CALENDAR BAC 2015. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Prăbușire tragică a unui avion în Gramado, Brazilia: nicio persoană supraviețuitoare
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios