PERLE BACALAUREAT 2015: Profesorii care corecteaza lucrarile de la simularea bacalaureatului la limba romana ar putea scoate un volum cu perlele pe care le-au scris elevii din clasa a XI-a si a XII-a. Ei se intreaba, pe buna dreptate, ce au invatat copiii in 12 ani de scoala si daca mai au timp sa recupereze materia pana la vara.
Lucrarile elevilor sunt pline de greseli de tot rasul. O tanara crede ca ”Rolul verbelor la perfect simplu e sa ne spuna ca Ioan Slavici era oltean”, in timp ce un coleg de-al sau intelege cratima altfel decat restul: „Care-i” e cu cratima ca sa nu se confunde cu orasul Carei, de unde am si eu o ruda care se scrie cu litera mare.”
Atunci cand i s-a cerut un sinonim pentru cuvantul ”pretentios”, un tanar de clasa a 12 -a a scris ”harfist” si ”ifosar”. A continuat apoi sa vorbeasca, in stilul propriu, despre viziunea lui Arghezi despre lume: ”Arghezi…cine sa-l inteleaga pe omul asta? Sunt sigur ca viata lui era trista pentru ca nu avea prieteni cu care sa iasa la o bere. D-aia a scris poezii triste.”
O alta fata e sincera la subiectul care ii cerea sa scrie despre importanta comunicarii dintre copii si parinti: „Eu si tatal meu nu avem o comunicare prea buna. El imi spune mereu sa nu mai vin dimineata de la club, eu ii spun ca distractia maxima incepe dupa miezul noptii, dar nu ma asculta, asa ca in loc sa comunicam, ne certam”.
Coplesit de problemele personale, un licean a gasit in simulare o modalitate de a-i demonstra iubitei ca ii este fidel: ”Ce vrei de la mine, sufletel? Ca sa ma crezi ca nu te-am inselat scriu acum si la simulare (mesaj pentru Cori)”.
CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat
Si la subiectul importanta vizionarii ecranizarilor, dupa operele literare, liceenii s-au intrecut in perle.
”Trebuie sa vezi intai filmul, inainte sa citesti o carte, ca e un fel de rezumat mai usor de citit. Daca nu s-a facut film dupa carte nici n-ar trebui sa se dea la examen”.
”Mama mea a citit „Pasarea spin” dupa ce a vazut filmul la televizor pe vremea lui Ceausescu. Sunt doua carti fara poze decat pe coperta, dar uite ca i-au placut”
In viziunea unul copil, ”sensul conotativ al ploii e ca totul se uda. Ploaia umeda plezneste asfaltul si creeaza bubuluci”.
Alte perle de la simulare:
– „Doua trasaturi ale genului epic: personajele”
– „Doua motive literare: femeia s-a enervat ca barbatul manca incet si barbatul era suparat ca si-a pierdut viata”
Peste 3 luni, aproape 200 de mii de liceeni vor sustine bacalaureatul. E drept ca unii sunt pregatiti, dar multi privesc acest examen ca pe o gluma. Perceptia lor se va reflecta si in acest an in notele mai mici de 5 pe care le vor regasi pe lucrari. E imposibil ca pana in iunie sa recupereze toata materia pe care nu au invatat-o in 12 ani de scoala, anunţă Pro Tv.