Subiecte şi baremul de corectare ROMANA BAC 2015 EDU.RO: Aproape 150.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au dat, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română. Varianta de subiecte extrasă pentru proba scrisă la limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat a fost cea cu numărul 5. Candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare notat cu 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.
La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generaţii”, de Lucia Demetrius, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică.
La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă.
Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Presa.
Primul subiect a avut nouă cerinţe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian.
La subiectul al doilea, candidaţii au avut de scris un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul scriitorilor în societate.
Ultimul subiect a avut ca cerinţă redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să se prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.
Citeşte şi: Ce spune ministrul Educaţiei despre DIFICULTATEA SUBIECTELOR
Elevii aparținând minorităților naționale vor susține marți proba la limba și literatura maternă. Proba obligatorie a profilului pentru toți candidații va fi susținută pe 1 iulie, iar proba la alegere a profilului și specializării în 3 iulie.
BACALAUREAT 2015 Limba română. Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12:00 şi 16:00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.
BACALAUREAT 2015. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie.
„Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni. Ne gândim ca lucrările dintr-un județ să fie corectate în alt județ. Această alegere a județului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Asta nu este foarte ușor din punct de vedere tehnic. (…) Această procedură se va aplica în acest Bacalaureat„, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
La sesiunea iunie — iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au înscris 168.945 de candidați, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut (161.682 de elevi), informează Ministerul Educației.
Dintre aceștia 143.949 de candidați (76,89%) provin din promoția curentă, iar 24.996 (23,11%) — din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, candidații înscriși pentru a participa la această sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiți astfel: 163.462 — zi, 2.943 — seral și 2.540 — frecvență redusă.