BACALAUREAT 2016. Un elev din Zalău a fost eliminat din Bacalaureat, în a doua zi a probei de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, după ce i-a sunat telefonul în timp ce se afla în sala de examen.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, elevul respectiv nu va putea participa la următoarele probe din această sesiune şi nici la urmatoarele doua sesiuni de Bacalaureat, după cum prevede Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, scrie Adevărul.
BACALAUREAT 2016: Alte două cazuri de tentativă de fraudă au fost aduse în atenția Inspectoratului Școlar Județean Alba de centrele de examinare de la Colegiul Economic din Alba Iulia, respectiv de Colegiul „I.M. Clain” Blaj. Cei doi tineri nu se vor mai putea prezenta la următoarele probe din această sesiune de Bacalaureat, dar nici la cea din toamnă sau cea de vară din 2017. Abia în toamna anului viitor îşi mai pot încerca norocul pentru promovarea examenului de bacalaureat.
Potrivit regulamentului de examen, nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale
b) susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2016 a început luni, 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). S-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu, 2.560 dintre ei din judeţul Alba. La nivel naţional, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare.
În judeţul Alba, 2.240 termină clasa a XII-a anul acesta şi 316 sunt din serii anterioare. Comparativ, anul trecut au fost 3.029 de elevi înscrişi la Bac (2757 din promoţia 2015 şi 372 din serii anterioare).
Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se va desfăşura pe durata a trei zile (13-15 iunie). În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B).
Săptămâna viitoare, între 21 şi 24 iunie, se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 27 iunie şi 1 iulie.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prinstabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.