BACALAUREAT 2016, sesiunea de toamnă: „Mi-a fost prea lene să învăţ. Vreau să fiu barman sau videoblogger, plec în Olanda”

BACALAUREAT 2016: 20.767 de candidați, aproape 80% din totalul celor înscriși, au fost prezenți la proba obligatorie a profilului din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat 2016, a anunțat Ministerul Educației.
Filip Stan
25 aug. 2016, 07:15
BACALAUREAT 2016, sesiunea de toamnă:

BACALAUREAT 2016: La Colegiul Tehnic „Cibinium” ar fi trebuit să fie forfotă. Elevii care nu au luat BAC-ul în iunie, au susținut proba la istorie sau matematică. Agitația a lipsit, la fel și emoțiile, iar tinerii ieșeau rând pe rând abătuți și parcă plictisiți. Se aflau acolo din diverse motive, iar poveștile lor semănau, scrie Turnul Sfatului.

De cum voiai să faci un pas în curtea colegiului erai întâmpinat de persoane care încercau sa te convină să te înscrii la postliceală, „că înveți meserie”. Pe o bancă, doi băieți stăteau cu nasul în telefoane, cu căștile în urechi, foarte relaxați. Îmbrăcați lejer, unul dintre ei purta blugi rupți și o cămașă legată în talie. Păreau că așteaptă pe cineva, nu că au dat BAC-ul. Doar foaia de examen pe care o țineau mototolită în mână îi „dădea de gol”.

Barman sau videoblogger

Dony, așa cum îi spun prietenii, a dat pentru prima oară bacalaureatul, dar abia acum, în toamnă. A rămas corigent la matematică, nu prea se ducea la ore, și când mergea, râdea sau nu era atent. A terminat Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” și spune că nu o să obțină note de trecere, asta pentru că nu a făcut meditații. Vrea să se facă videoblogger, împreună cu alți trei prieteni, să lucreze ca barman și să urmeze un curs de fotografie.

„Nu am așteptări, știu că nu iau BAC-ul, poate la anul. La anul, din prima sesiune trebuie să scrie admis pe mine. O să fac meditații și poate mă și angajez, sau dacă nu, mă bag la o postliceală. Cred că o să lucrez ca barman, am mai făcut asta și mi se pare lejer. Puteam să iau BAC-ul din sesiunea asta, dar mi-a fost prea lene să învăț și am fost implicat în alte proiecte”, povestește tânărul.
Pentru Alexandru, aceasta este a doua oară când dă bacalaureatul. La sesiunea din vară nu i-a ieșit media și asta pentru că, după cum povestește și el, nu a învățat, de lene. Tânărul, elev al Colegiului Tehnic „Independența” povestește că, de la el din clasă, din zece elevi, doar o fată a reușit să obțină note de trecere. „La prima sesiune chiar nu m-am omorât cu învățatul, dar am avut cea mai mare medie din clasă, pe toți anii de liceu. Acum nu mi s-a părut greu, chiar mai ușor ca la sesiunea din vară. La matematică cred că îl iau, dar la biologie, vineri, nu știu ce o să fac”, spune elevul.

„Vreau să plec în Olanda”

Ionuț a ieșit tare abătut din sala de examen. Și el este tot la a doua încercare și de data asta speră să reușească. Planurile lui de viitor nu includ facultatea sau vreo postliceală. Vrea să plece în Olanda „la sigur”, să muncească într-un depozit. „Acum cred că o să îmi iasă media, dacă nu iau șapte, fac contestație. În vară nu prea am învățat, asta e vina mea, nu am ce face. Vreau să am BAC-ul, să se vadă acolo că am terminat liceul. Plec în străinătate că am unde, nu mă duc să risc, mă duc la sigur”, mărturisește Ionuț.

Pe o altă bancă, un profesor își sună elevii și corectează subiectele prin telefon. A fost supraveghetor și spune că, din păcate, nu s-au prezentat prea mulți candidați. Pe elevi îi mai așteaptă proba la una dintre materiile la alegere, care va avea loc vineri.

La probă scrisă – proba obligatorie a profilului, din cadrul sesiunii august-septembrie 2016 a examenului naţional de Bacalaureat, au participat 20.767 de candidaţi (dintr-un total de 25.963 de candidaţi înscrişi să o susţină). Rată de prezenţă înregistrată a fost de 79,99%. 19 candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Nu s-au prezentat 5.177 de candidaţi. Precizăm că alţi 16.298 de candidaţi au cerut recunoaşterea în sesiunea curentă a notelor obţinute la proba E)c) în sesiuni anterioare, conform reglementărilor în vigoare.

La proba scrisă  – limba şi literatura maternă, desfăşurată marţi, 23 august, au fost prezenţi 546 de candidaţi (dintr-un total de 626 înscrişi). Alţi 1.583 de candidaţi şi-au echivalat proba E)b) cu note echivalate din sesiuni anterioare. Ultima probă scrisă din această sesiune,proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d), are loc vineri, 26 august.

Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) sunt programate în data de 29 august. Rezultatele finale vor fi făcute publice la centrele de examen şi pe bacalaureat.edu.ro în data de 1 septembrie.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum arată cozonacul perfect. Rețeta Sandei Marin
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai