BACALAUREAT 2017. La Liceul Teoretic Traian, aproximativ 600 de absolvenţi de liceu au dat luni, 26 iunie, prima probă scrisă de la bacalaureat. Incidentele nu au lipsit. Pentru că a fost un singur preşedinte de comisie care a distribuit subiectele, examenul a început mai târziu.
„Este un singur preşedinte de comisie pe fiecare centru şi acesta trebuie să meargă din sală în sală cu plicurile şi asta a trenat primirea subiectelor. Elevii au fost în săli la ora 8.30, iar la 10.30 au primit cerinţele, dar acest lucru nu a luat din timpul alocat examenului, tot trei ore au avut candidaţii la dispoziţie pentru a rezolva subiectele. Nu s-a apelat la subiectul de rezervă”, a declarat pentru MEDIAFAX Marina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
BACALAUREAT 2017. La primul subiect al examenului, candidaţii care au urmat cursurile profilului uman au avut de rezolvat nouă cerinţe referitoare la un fragment dintr-o poezie scrisă de Ion Vinea, iar la a doua parte au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte în care să explice utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La ultima parte, cea care este şi cea mai complexă, elevilor li s-a cerut să redactezet un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda, subiect la care majoritatea elevilor a abordat romanul „Moromeţii”.
BACALAUREAT 2017. Absolvenţii de liceu care au terminat cursurile profilului real, au avut de rezolvat, la primul subiect, nouă cerinţe formulate pe baza unui fragment din poezia „Alt cântec” scrisă de Adrian Maniu.
BACALAUREAT 2017. La al doilea subiect, cerinţa a fost redactarea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre „rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă”, iar la ultima parte, candidaţii au avut de scris un eseu în care să caracterizeze un personaj dintr-un text narativ a lui Ioan Slavici sau al lui Liviu Rebreanu.
Sesiunea iunie-iulie 2017
Sesiunea august-septembrie 2017
Accesul candidatilor în centrul de examen
Accesul candidatilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.
Presedintele comisiei din centrul de examen desemneaza o comisie de control, formata din minimum doua cadre didactice (dintre asistenti sau membrii comisiei) si personalul de paza de la intrarea în centrul de examen.
La accesul candidatilor în centrul de examen se procedeaza astfel:
-un cadru didactic si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate, si verifica daca fotografiile corespund;
-candidatii sunt îndrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
-candidatii sunt atentionati sa citeasca extrasele din Metodologie afisate pe usa salii de examen si sa nu stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
-candidatii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumati spre sala de depozitare a acestora.
Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic în care sa le introduca, împreuna cu o declara ie tip în care se men ioneaza numele i prenumele i obiectele personale care vor fi depozitate si va fi îndrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen si va fi supravegheata de o persoana dintre asistenti, desemnata de comisia de examen.
Dupa ce au trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidatii se deplaseaza spre sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.
Accesul candidatilor în sali este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.
Fiecare candidat primeste o coala de hârtie tipizata, pe care îsi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor în sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza în interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata.
Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au început sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.
Candidatii vor primi atâtea coli tipizate si ciorne marcate cu stampila „Bacalaureat 2011 – C.E.” câte le sunt necesare. Pentru lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judet.
Dupa anuntarea variantei de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele în numar egal cu numarul candidatilor, urmând ca acestea sa fie distribuite în sali. Candidatii care sustin probele în limbile minoritatilor nationale vor primi simultan subiectul atât în limba materna, cât si în limba româna.
Asistentii primesc subiectele multiplicate, în plicuri sigilate, de la presedinte, vicepresedinte, secretar sau un membru al comisiei si le distribuie fiecarui candidat. La încheierea acestor operatiuni, începe rezolvarea subiectelor de catre candidati.
Niciun membru al comisiei nu poate parasi centrul de examen pâna la încheierea probei, exceptând cazurile speciale – cazuri medicale, accidente, situatii de forta majora. Candidatii care doresc sa predea lucrarile înainte de expirarea timpului maxim prevazut de prezenta metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor în sali.
Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.
STABILIREA REZULTATELOR FINALE SI REZOLVAREA CONTESTATIILOR
Dupa încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat si dupa evaluarea si notarea tuturor lucrarilor scrise, se comunica rezultatele finale pentru toti candidatii.
Pentru fiecare candidat care a obtinut cel putin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculeaza media generala de bacalaureat ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la respectivele probe.
Nu se calculeaza media generala de bacalaureat pentru candidatii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminati de la o proba.
Contestatiile la probele scrise se depun si se înregistreaza la centrul de examen, în perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat.
Dupa terminarea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, în comparatie cu cele acordate initial. În situatia în care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie, formata din alti profesori cu experienta, altii decât cei care au evaluat initial lucrarile în centrul de contestatii. Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectând cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare.
Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii.
Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.