Liviu Pop, ministrul Educaţiei Naţionale, a susţinut, vineri, la Bistriţa, într-o conferinţă de presă, după o vizită oficială efectuată în Ucraina, că România nu îşi poate permite să aibă români care să nu aibă dreptul să studieze în limba română.
„Ieri (joi – n.r.) am fost alături de Ministrul de Externe în Ucraina, acolo unde câteva zeci de mii de copii sunt afectaţi de noua lege a Educaţiei. Sunt românii noştri de acolo. Lucrurile nu stau chiar aşa cum au fost prezentate de partea ucraineană, discuţia fost foarte bună, le-am înaintat protocolul pe care Ministerul Educaţiei Naţionale din România vrea să-l semneze cu Ministerul Educaţiei Naţionale din Ucraina, plecând de la două elemente clare, lăsând evident la o parte articolul şapte din legea lor. Unu – niciun drept pe care astăzi românii noştri de acolo îl au să nu fie încălcat şi, doi – lucruri suplimentare pe care Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei Naţionale le aduce către românii noştri de acolo. Protocolul am vrea să-l semnăm până cel târziu în luna martie, pentru că dacă nu se semnează până în luna martie, înseamnă că partea ucraineană într-adevăr vrea să facă desfiinţarea învăţământ limba română”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale Liviu Pop, vineri în conferinţa de presă susţinută la Bistriţa.
În protocolul înaintat autorităţilor din Ucraina, în timpul vizitei oficiale de joi, ministerul Educaţiei a prevăzut o serie de elemente suplimentare pe care autorităţile române vor să le ducă în Ucraina pentru susţinerea învăţământul românesc.
„Am pus în protocol ca anual să formăm 100 de profesori în aşa fel încât să fim siguri că avem resursă umană pregătită. Am pus posiblitatea ca România să asigure manualele pentru românii din Ucraina şi din toate zonele în care avem români. Protocolul a fost vizat de Guvernul României, în aşa fel încât până la martie să îl semnăm. De ce este important semnăm acest protocol, lăsând la o parte acordul cadru pe care-l avem e cu Ucraina, pentru că urmează în Parlament să se introducă legea secundară a învăţământului, iar dacă noi nu avem acest protocol, nu avem nicio garanţie că în proiectul legii secundare vor fi prinse acele lucruri care ne interesează pe noi vizavi de educaţia românilor de pretutindeni”, a explicat Liviu Pop.
Totodată, după vizita efectuată în Ucrania şi după o serie de discuţii pe care le-a avut cu autorităţile locale, ministrul Liviu Pop a declarat, la Bistriţa, că va veni cu un proiect de completare a Legii Învăţământului prin introducerea unui examen de bacalaureat al românilor de pretutindeni.
„O să fac această propunere către coaliţia de guvernare – să venim cu o propunere de completare a Legii Educaţiei naţionale române în sensul în care cred că pentru aceşti etnici români trebuie să găsim o variantă de bacalaureat a românilor de pretutindeni, pentru că nu vă ascund că sentimentul meu este acela că se încearcă în Ucraina limitarea accesului la învăţământul universitar în limba română şi nu cred că putem, ca ţară, să ne permitem să avem români care să nu aibă dreptul să studieze în limba română. Este doar o intenţie deocamdată pe care o voi discuta cu colegii din PSD şi apoi o vom propune la nivelul coaliţiei şi vom veni cu un proiect de completare a legii educaţiei naţionale”, a mai spus Pop.