BACALAUREAT 2020 EDU.RO. Profesorul Hadăr a explicat importanța pe care o are bacalaureatul pentru sistemul de învățământ universitar, prin trierea persoanelor care pot cu adevărat față face studiilor superioare.
„Examenul de bacalaureat este foarte important, mai ales pentru mediul universitar. Fără un examen de bacalaureat, imaginați-vă că universitățile vor fi pline de persoane care nu au reușit să ia anterior acest examen, iar acum li se permite accesul în acest mediu. În plus, diferențele dintre note sunt imense, sunt foarte subiective. Notele de la un liceu de oraș mare nu pot fi comparate cu rigorile de la un liceu de oraș mai mic sau chiar de sat”, a explicat profesorul.
„Fiecare participant va avea măști, vor primi măști la intrare, măști la ieșire. Primul lucru este să se protejeze la intrarea în liceu. Aș sugera ca și în jurul liceului să nu se permită posibilitatea de a se întâlni elevii, fiindcă ei cum sunt doritori să se revadă după această pauză. Nu este corect să se formeze grupuri de elevi, grupuri de liceu. Vor avea detergenții necesari dezinfectării, peste tot.
Elevii vor susține bacalaureatul în propriul liceu, nu o să mai meargă în alte unități pentru a susține examenul, iar lucrările vor fi corectate în același oraș, în aceeași zonă, nu în alte județe, cum s-a făcut până acum. Ar fi imposibilă această ipoteză. Am aflat și că probele de competențe lingvistice, digitale, se vor da după examenul de bacalaureat”, a adăugat prof. Anton Hadăr.
„Este foarte greu să dai examenul de bacalaureat online. Este foarte greu, ar trebui să ai o platformă care să susțină nu numai numărul de elevi, ci și desfășurarea acestui examen. Nouă ne este greu în universități, oricum avem și noi teama că unii dintre candidați ar vrea să utilizeze procedee necurate.
Să știți, învățământul la distanță implică să ai examen față în față cu profesorul. Faptul că se face predarea la distanță este una, dar examenul trebuie față în față. Acestea sunt regulile mondiale, trebuie să te vadă profesorul, măcar față în față la calculator, să știe că ești tu cel care susține proba.
E complicat un examen de bacalaureat în mediul acesta online fiindcă, cu siguranță, neavând experiența în acest sens, nu ar putea fi un examen drept”, a conchis liderul Alma Mater.
„Dacă criza sanitară va degenera și vom asista, cum prevestesc pesimiștii, la o mărire a numărului de persoane infectate după ce vom avea relaxarea, este posibil ca examenul să treacă mai spre toamnă. Însă, ne-ar încurca foarte rău pe noi cei de la universități și am putea lua iarăși în seamă notele din perioada anilor de liceu, ceea ce nu ar fi o selecție valoroasă, riguroasă”, a continuat profesorul.
Ministrul Educaţiei, anunţ important pentru elevi şi părinţi. Ce se întâmplă din toamnă
În situația de față, examenul este programat la finalul lunii iunie, la doar o lună după terminarea stării de urgență, în România. „Da, m-am gândit la această situație în care ar putea să apară zone în care să se creeze mici focare de infecție, dar să sperăm că nu vor fi chiar atât de multe. De ce, pentru că se pregătesc organizatorii la asigurarea unor condiții cât mai puțin favorizatoare transmiterii virusului. Profesorii vor sta cu masca pe față, cu mănuși, profesorii cu probleme de sănătate nu vor participa, tinerii vor păstra distanța pe toate direcțiile față de colegii lor. Problema este ce se întâmplă cu ei în afara școlii, în mijloacele de transport sau chiar acasă la ei”, a mai spus profesorul Hadăr.
„Din discuțiile avute cu doamna ministru rezultă că vom avea și o a doua sesiune, dar până una alta să o facem pe prima și apoi să ne gândim la a doua. E drept, în vremuri de criză se poate modifica normalitatea și să restrângi practic dreptul la educație prin neorganizarea unei a doua sesiuni, dar parcă nu ar fi corect tocmai acum să ne gândim la o a doua sesiune. Pot fi situații în care anumiți tineri să nu poată să se prezinte la una dintre sesiuni”, a încheiat liderul sindicatului Alma Mater.