BACALAUREAT 2020. Schimbări importante pentru elevi şi profesori anunţate de EDU.RO

BACALAUREAT 2020: Obligativitatea corectarii incrucisate intre judete nu mai apare in Ordinul cu regulile de Bacalaureat 2020, insa ministrul interimar sustine ca aceasta nu este exclusa si ca in spatiul public au aparut "dezinformari".
Filip Stan
02 oct. 2019, 06:46
BACALAUREAT 2020. Schimbări importante pentru elevi şi profesori anunţate de EDU.RO
BACALAUREAT 2020: „Evaluarea incrucisata intre judete a lucrarilor scrise nu este exclusa”, sustine Ministerul Educatiei. Prin urmare, corectarea incrucisata va putea fi posibila, insa nu inseamna ca ramane o procedura obligatorie, ca pana anul trecut.
 
Mai exact, din ordinul de ministru publicat cu 3 zile inainte sa inceapa scoala a disparut, fata de ordinul de anul trecut, mentiunea: „Profesorii evaluatori dintr-un/din judet/municipiul Bucuresti nu evalueaza lucrari ale candidatilor din propriul judet/municipiu”.
 
 
Va prezentam comunicatul integral transmis de Ministerul Educatiei:
 
„Precizarile Ministerului Educatiei Nationale privind modalitatea de evaluare a lucrarilor candidatilor la examenul national de Bacalaureat
 
Referitor la informatiile eronate vehiculate in spatiul public cu privire la modalitatea de evaluare a lucrarilor si a solutionarii contestatiilor in cadrul examenului national de Bacalaureat 2020, Ministerul Educatiei Nationale face urmatoarele precizari, menite sa informeze corect opinia publica:
Modalitatea de evaluare a lucrarilor scrise si de solutionare a contestatiilor in sesiunile examenului national de Bacalaureat din anul 2020 va fi aceeasi ca in sesiunile anterioare.
 
Acest fapt este statuat de ordinul de ministru nr. 4.950/2019 privind organizarea si desfasurarea examenului national de Bacalaureat, in care se mentioneaza ca modalitatea de evaluare a lucrarilor scrise si de solutionare a contestatiilor se realizeaza si in sesiunile anului 2020 la fel ca in sesiunile anterioare ale examenului de Bacalaureat. Asadar, evaluarea incrucisata intre judete a lucrarilor scrise nu este exclusa.

Articolul 9, alineatul (4) din ordinul MEN publicat în Monitorul Oficial: 

 “Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale”.

Articolul 9, alineatul (4), varianta inițială

“(4) Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.”

Ministerul Educației renunță la obligativitatea ca profesorii corectori să fie formați în domeniul corectării exact în anul în care derulează cel mai mare proiect derulat de același Minister al Educației pe formarea profesorilor, “CRED”, cu buget de aproximativ 42 milioane de euro, cu finanțare nerambursabilă din bani europeni.

In acelasi timp, prin emiterea ordinului nr. 4.950/2019, Ministerul Educatiei Nationale a reglementat situatiile exceptionale aparute in sesiunile anterioare ale acestui examen.
 
Astfel:
 
– Pentru anumite discipline care se predau numai in anumite judete (cazul limbilor materne turca si croata, predate doar in judetul Constanta, respectiv Caras-Severin), chiar daca lucrarile scrise au fost transmise spre evaluare in alte judete, a fost necesar ca in comisiile de evaluare sa fie nominalizati profesori evaluatori din aceleasi judete din care proveneau lucrarile scrise. in concluzie, exceptia de la regula are incidenta strict limitata la aceste situatii.
 
– In fiecare judet, numarul de cadre didactice care se formeaza prin cursuri in domeniul evaluarii pentru examenul national de Bacalaureat se raporteaza la numarul elevilor care finalizeaza anual cursurile liceale. intrucat nu se poate face intotdeauna repartizarea strict echilibrata a lucrarilor scrise, ca urmare a evaluarii incrucisate intre judete a lucrarilor scrise, pot aparea situatii in care, in judete cu numar mic de elevi, sa fie transmise spre evaluare lucrari scrise din judete cu numar mare de elevi.
 
– In aceste conditii, dar luand in calcul si faptul ca legislatia in vigoare nu prevede obligativitatea cadrelor didactice de a participa la evaluarea lucrarilor scrise in cadrul examenelor nationale (Bacalaureat, Titularizare, Definitivat etc.) si nici la cursuri de formare, se impune, pentru cazurile anterior mentionate, ca in comisiile de evaluare sa fie nominalizati si profesori evaluatori care nu au finalizat cursuri de formare in domeniul evaluarii.
 
Ministerul Educatiei Nationale respinge categoric dezinformarile si interpretarile politicianiste date unor masuri punctuale, subliniind inca o data ca modalitatea de evaluare incrucisata nu a fost anulata.”
 
 
In legatura cu acest subiect, presedintele Klaus Iohannis a criticat in discursul de deschidere a anului scolar 2019-2020, eliminarea obligativitatii corectarii incurcisate: „Vedem cum, in loc sa fie adoptate masuri pentru cresterea calitatii educatiei, se prefera masuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat”.
 
Modalitatea de corectare incrucisata intre judete a lucrarilor de la examenul de Bacalaureat a fost introdusa din anul 2015, cu scopul de reducere a fraudelor. Mai exact, lucrari sunt corectate si notate de profesori din alt judet decat cel in care candidatii sustin examenele de Bacalaureat.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București