BACALAUREAT 2020. Schimbări importante pentru elevi şi profesori anunţate de EDU.RO

BACALAUREAT 2020: Obligativitatea corectarii incrucisate intre judete nu mai apare in Ordinul cu regulile de Bacalaureat 2020, insa ministrul interimar sustine ca aceasta nu este exclusa si ca in spatiul public au aparut "dezinformari".
Filip Stan
02 oct. 2019, 06:46
BACALAUREAT 2020. Schimbări importante pentru elevi şi profesori anunţate de EDU.RO
BACALAUREAT 2020: „Evaluarea incrucisata intre judete a lucrarilor scrise nu este exclusa”, sustine Ministerul Educatiei. Prin urmare, corectarea incrucisata va putea fi posibila, insa nu inseamna ca ramane o procedura obligatorie, ca pana anul trecut.
 
Mai exact, din ordinul de ministru publicat cu 3 zile inainte sa inceapa scoala a disparut, fata de ordinul de anul trecut, mentiunea: „Profesorii evaluatori dintr-un/din judet/municipiul Bucuresti nu evalueaza lucrari ale candidatilor din propriul judet/municipiu”.
 
 
Va prezentam comunicatul integral transmis de Ministerul Educatiei:
 
„Precizarile Ministerului Educatiei Nationale privind modalitatea de evaluare a lucrarilor candidatilor la examenul national de Bacalaureat
 
Referitor la informatiile eronate vehiculate in spatiul public cu privire la modalitatea de evaluare a lucrarilor si a solutionarii contestatiilor in cadrul examenului national de Bacalaureat 2020, Ministerul Educatiei Nationale face urmatoarele precizari, menite sa informeze corect opinia publica:
Modalitatea de evaluare a lucrarilor scrise si de solutionare a contestatiilor in sesiunile examenului national de Bacalaureat din anul 2020 va fi aceeasi ca in sesiunile anterioare.
 
Acest fapt este statuat de ordinul de ministru nr. 4.950/2019 privind organizarea si desfasurarea examenului national de Bacalaureat, in care se mentioneaza ca modalitatea de evaluare a lucrarilor scrise si de solutionare a contestatiilor se realizeaza si in sesiunile anului 2020 la fel ca in sesiunile anterioare ale examenului de Bacalaureat. Asadar, evaluarea incrucisata intre judete a lucrarilor scrise nu este exclusa.

Articolul 9, alineatul (4) din ordinul MEN publicat în Monitorul Oficial: 

 “Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale”.

Articolul 9, alineatul (4), varianta inițială

“(4) Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.”

Ministerul Educației renunță la obligativitatea ca profesorii corectori să fie formați în domeniul corectării exact în anul în care derulează cel mai mare proiect derulat de același Minister al Educației pe formarea profesorilor, “CRED”, cu buget de aproximativ 42 milioane de euro, cu finanțare nerambursabilă din bani europeni.

In acelasi timp, prin emiterea ordinului nr. 4.950/2019, Ministerul Educatiei Nationale a reglementat situatiile exceptionale aparute in sesiunile anterioare ale acestui examen.
 
Astfel:
 
– Pentru anumite discipline care se predau numai in anumite judete (cazul limbilor materne turca si croata, predate doar in judetul Constanta, respectiv Caras-Severin), chiar daca lucrarile scrise au fost transmise spre evaluare in alte judete, a fost necesar ca in comisiile de evaluare sa fie nominalizati profesori evaluatori din aceleasi judete din care proveneau lucrarile scrise. in concluzie, exceptia de la regula are incidenta strict limitata la aceste situatii.
 
– In fiecare judet, numarul de cadre didactice care se formeaza prin cursuri in domeniul evaluarii pentru examenul national de Bacalaureat se raporteaza la numarul elevilor care finalizeaza anual cursurile liceale. intrucat nu se poate face intotdeauna repartizarea strict echilibrata a lucrarilor scrise, ca urmare a evaluarii incrucisate intre judete a lucrarilor scrise, pot aparea situatii in care, in judete cu numar mic de elevi, sa fie transmise spre evaluare lucrari scrise din judete cu numar mare de elevi.
 
– In aceste conditii, dar luand in calcul si faptul ca legislatia in vigoare nu prevede obligativitatea cadrelor didactice de a participa la evaluarea lucrarilor scrise in cadrul examenelor nationale (Bacalaureat, Titularizare, Definitivat etc.) si nici la cursuri de formare, se impune, pentru cazurile anterior mentionate, ca in comisiile de evaluare sa fie nominalizati si profesori evaluatori care nu au finalizat cursuri de formare in domeniul evaluarii.
 
Ministerul Educatiei Nationale respinge categoric dezinformarile si interpretarile politicianiste date unor masuri punctuale, subliniind inca o data ca modalitatea de evaluare incrucisata nu a fost anulata.”
 
 
In legatura cu acest subiect, presedintele Klaus Iohannis a criticat in discursul de deschidere a anului scolar 2019-2020, eliminarea obligativitatii corectarii incurcisate: „Vedem cum, in loc sa fie adoptate masuri pentru cresterea calitatii educatiei, se prefera masuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat”.
 
Modalitatea de corectare incrucisata intre judete a lucrarilor de la examenul de Bacalaureat a fost introdusa din anul 2015, cu scopul de reducere a fraudelor. Mai exact, lucrari sunt corectate si notate de profesori din alt judet decat cel in care candidatii sustin examenele de Bacalaureat.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'