Bacalaureat 2021. Subiecte asemănătore la prima probă a examenului, la Limba Română. Ce reguli trebuie să respecte elevii și care au fost cerinţele

Proaspăt abolvenții de liceu susțin astăzi, 28 iunie, prima probă a examenului de bacalaureat 2021. Elevii trebuie să respecte o serie de reguli pentru a putea participa la proba scrisă la Limba Română.
Mirabela Vasile
28 iun. 2021, 08:07
Bacalaureat 2021. Subiecte asemănătore la prima probă a examenului, la Limba Română. Ce reguli trebuie să respecte elevii și care au fost cerinţele

Bacalaureat 2021. Ministerul Educației a publicat sâmbătă ghidul examenului de bacalaureat pentru acest an, după care elevii trebuie să se ghideze pentru a putea participa fără probleme la examenul de la Limba Română.

Update: Din primele informaţii, se pare că ambele profile au primit la subiectul al treilea NUVELA.

Bacalaureat 2021. Elevii susțin prima probă a examenului, la Limba Română.

​Probele scrise încep la ora 09:00. Accesul în centrul de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate. Totodată, este interzis să introduci în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă refuzi depozitarea acestora, nu vei fi primit în examen.

-Nu poți avea, în sala de examen, asupra ta, în penar sau în banca în care ești așezat, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, în sala de examen, este interzis să ai asupra ta, în penar sau în bancă, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

-Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preșdintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

-Dacă ai materiale/obiecte nepermise nu le lua în sala de examen. Vei fi îndrumat spre sala de depozitare a acestora. Vei primi o punga/plic în care să le introduci, împreună cu o declarație-tip în care se mentionează numele și prenumele, precum și obiectele personale depozitate.

-După ce ai trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), te deplasezi spre sala de examen, unde ești repartizat, conform tabelelor afișate.

-Trebuie să citești extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen și să nu stationezi pe holuri mai mult de 5-7 minute.

-Vei ocupa locul în bancă, respectând regula „câte unul în banca”, în ordine alfabetică, în functie de disciplina și de tipul de subiect primit, conform listelor afișate la avizier / pe ușa sălii de examen.

-Vei primi o coală de hârtie tipizată, pe care îți vei scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și vei completa citetțcelelalte date de pe colțul ce urmeaza a fi lipit.

-Înainte de distribuirea subiectelor în săli, asistenții îți vor explica modul de desfășurare a probei și modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.

-Vei primi atâtea coli tipizate și ciorne marcate cu stampila „Bacalaureat 2021 – C.E.” câte îți sunt necesare.
Atentie: înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.

-În timpul probelor scrise este interzis să comunici cu ceilalți candidați sau cu exteriorul, să copiezi, să transmiți materiale care permit copiatul sau să schimbi cu colegii foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

-Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală.

-Poti părăsi sala, doar dacă predai lucrarea scrisă și semnezi de predarea acesteia, cel mai devreme după o ora și jumătate.

-În cazuri excepționale, dacă te simți rău, poți solicita părăsirea temporară a sălii. Vei fi însoțit de unul dintre asistenti, pâna la înapoierea în sala de examen. În aceasta situatie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

-Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

-Pentru elaborarea lucrarii scrise, vei folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vei folosi numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele ,,Matematica” si ,,Geografie”, poti sa utilizezi instrumente de desen.

-Se foloseste numai hartia distribuita candidatilor de catre asistenti.

-Daca dorești sa corectezi o greșeala, taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.

-La expirarea celor trei ore acordate, predai lucrarea în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit.

-Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrari.

Citește și: Astăzi încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Când au loc primele probe

Bacalaureat 2021

Bacalaureat 2021

 

Regulile sanitare impuse de Ministerul Educației pentru participarea la Examenul de Bacalaureat 2021

-În centrele de examen vor exista echipamente și materiale de protecție;
lntrările/ieșirile și sensul de deplasare pe coridoare vor fi semnalizate corespunzător. Punctele de acces/iesire și culoarele vor fi dezinfectate în mod regulat;
-În sălile de clasă în care se desfașoara probele, locurile se stabilesc astfel încat să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celalalt, pe rânduri și între randuri;
-În situatia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă;
-Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, 1 la plecare;
-Sălile de clasă vor avea dezinfectanti pentru mâini;
-În incinta centrului de examen se va purta obligatoriu masca de protecție;
-Colectarea maștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate;
-Este interzis schimbul de obiecte personale;
-Centrele de examen vor beneficia de asistenta medicala.

 

Citeșt și: Bacalaureat 2021. 67 de centre de examen în Bucureşti pentru peste 15.000 de candidaţi
 

Modele de teste pentru Limba și Literatura Română, la Bac 2021

Primele teste de antrenament au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație pe 22 februarie. Ultimele au apărut pe data de 31 mai. Acestea sunt structurate exact după modelul probelor scrise, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent. Pentru rezolvarea unui subiect elevii au la dispoziție 3 ore.

Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a vor susține examenul după o programă adaptată. Aceasta a fost simplificată pentru că elevii au făcut o perioadă cursuri online.

Proba la limba și literatura română – Proba E. a) – este obligatorie pentru toate profilurile. Vă prezentăm mai jos testele de antrenament la limba și literatura română pentru Bacalaureat 2021.

Iată AICI modelele pentru limba Română

Citește și: Atenție mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor la Bacalaureat 2021. Avertismentul făcut de CERT-RO!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Ești obligat sau nu să oprești la trecerea de pietoni dacă persoana care traversează se află pe sensul opus? Ce spune Codul Rutier, de fapt, inclusiv când există și o linie de tramvai
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Distanța de la care încep să măsoare viteza noile radare pe trepied. Frânarea bruscă nu mai funcționează
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Încă un cod galben de la ANM. Situația se complică, furtunile lovesc în forță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Un bebeluș de doar 3 luni a murit la Spitalul de Urgență din Craiova. Familia reclamă erori medicale grave
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Avertisment oficial: De ce nu este sigur să consumi ouă de la găinile crescute în gospodărie
MediaFlux
Sute de răniți după cutremurul din Turcia! Oamenii au sărit pe geam în timpul seismului, de frică VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”