Bacalaureat 2022 şi Evaluarea Naţională 2022. Sumele pe care cadrele didactice și auxiliare le primesc pentru participarea în comisiile de examene din acest an au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 3.887 din 23 mai, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.
La toate sumele sunt diferențe față de anul trecut, creșterile variind între 10 și 160 de lei. Pentru profesorii supraveghetori/asistenți, apare cea mai mică majorare, de doar 10 lei pe zi, astfel că revin 110 de lei pe zi pentru asistenții care participă la Evaluarea Națională și 120 de lei pe zi pentru cei de la Bacalaureat.
Indemnizația pentru președinții de comisii poate ajunge până la 2.200 de lei pentru un președinte de comisie de evaluare la Bacalaureat 2022, de exemplu, în centre de evaluare cu peste 750 de absolvenți.
Pentru profesorii evaluatori, creșterea este de 0,7 lei la Evaluarea Națională și 1,25 lei la Bacalaureat, pentru fiecare lucrare corectată.
Sumele pentru celelalte concursuri/examene sunt în anexele sunt prezentate mai jos.
Sume-Bac-ENB-Sitularizare-DefinitivatBanii câştigaţi în instanţe, prin sentinţe DEFINITIVE, plătiţi în cinci ani
Diferențele salariale câștigate de mai multe sindicate ale profesorilor în instanță, ar putea ajunge la toți profesorii, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică. Proiectul vine după negocierile cu Guvernului, când reprezentanții profesorilor spuneau că au stabilit cu Executivul să fie adoptată o astfel de măsură. Actul normativ în stadiu de proiect nu are impact bugetar menționat în nota de fundamentare, dar prevede că sumele se vor actualiza cu indicele inflației.
Pentru acest an, statul ar urma să plătească 5% din sumele cuvenite profesorilor, plata fiind făcută la 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică în luna iunie, dacă actul normativ este aprobat luna aceasta.
Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel: