Bacalaureat 2024. Taxe mai mari pentru absolvenții de liceu care nu promovează BAC-ul

Ministerul Educației a decis majorarea tarifelor privind probele examenului de Bacalaureat 2024. Este vorba despre taxele pe care elevii care nu au promovat examenul maturității la prima încercare le plătesc pentru a putea susține din nou examenul.
Mircea Filipescu
20 iun. 2024, 08:58
Bacalaureat 2024. Taxe mai mari pentru absolvenții de liceu care nu promovează BAC-ul

Bacalaureat 2024. Absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze probele examenului maturității din prima încercare în 2024 vor trebui să achite anul acesta o taxă mai mare decât cea din 2023. În plus, candidații care mai au de susținut doar una sau două probe vor trebui să plătească o taxă pentru fiecare probă în parte.

Legea Educației prevede că absolvenții de liceu pot susține examenul de Bacalaureat gratuit doar de două ori, în primele sesiuni din anii consecutivi. Ulterior, poți da testul de câte ori vrei, indiferent de vârstă, dar cu plată.

„Candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului național de bacalaureat din 2024, achită suma de 464 de lei.

În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru candidații din promoțiile anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul național de bacalaureat se face diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care le susține candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat, cu aplicarea prevederilor articolelor 3, 4, 36 și 37 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat —2011, aprobată prin OMECTS nr.4799/2010 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2011, cu modificările şi completările ulterioare, valabilă şi pentru bacalaureatul 2023, conform prevederilor Ordinului ministrului educației nr. 6.156/31.08.2023 privind organizarea și desfăşurarea examenului național de bacalaureat 2024”, a transmis Ministerul Educației.

Citește și: EXCLUSIV / Ligia Deca, despre corectarea digitalizată la examene: „Profesorii care au avut greșeli nejustificate nu vor mai fi selectați pentru corectura din acest an”

Prețurile pentru susținerea probelor de examen la Bacalaureat 2024 variază, în funcție de județ, potrivit ziarulunirea.ro. În Dolj, de exemplu, orice probă costă 130 de lei. În Ilfov, pe de altă parte, tarifele sunt:

-Proba 1 – 155 de lei;
-Proba 2 – 155 de lei;
-Proba 3- 154 de lei.

Citește și: Câți bani vor primi profesorii supraveghetori și evaluatori la examenele de Evaluarea Națională 2024 și Bacalaureat 2024

Calendar Bacalaureat 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie.

17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli, potrivit EDU.RO.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Municipiul din România care a devenit tot mai atractiv pentru familiști. Localnicii au numai cuvinte de laudă: “Avem acces la orice, e frumos, curat, oamenii sunt drăguți”
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)