După minivacanța de 24 – 26 ianuarie, elevii de clasa a XII-a se întorc la școală și luni, 27 ianuarie, începe evaluarea competenţelor la Bacalaureat 2025. Astfel, luni, marți și miercuri, elevii de clasa a XII-a vor susține proba orală la limba română. În perioada 29 – 31 ianuarie va fi organizată proba orală pentru limba maternă. În intervalul 3 -5 februarie are loc evaluarea orală a elevilor într-o limbă de circulație internațională, iar între 5 și 7 februarie vor fi evaluate competențele digitale.
Practic este o schimbare semnificativă față de anii anteriori, când aceste teste erau programate după finalizarea cursurilor. Măsura a fost justificată de necesitatea de a evita desfășurarea examenelor în lunile de vară, când temperaturile ridicate pot afecta randamentul elevilor.
Organizarea din unitățile de învățământ este destul de dificilă, elevii fiind obligați să fie prezenți atât la examen, cât și la ore, conform unei decizii a Ministerului Educației.
Calendar Bacalaureat 2025
27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a arătat, într-un mesaj transmis înainte de începerea probelor de evaluare a competenţelor din cadrul Bacalaureatului, că metodologia pentru acestea a fost elaborată anul trecut şi, din respect pentru elevi şi pentru procesul început, nu a fost modificată. ”Să nu vă temeţi de propriile emoţii, dar nici nu vă îngrijoraţi mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiţi curajoşi şi încrezători şi daţi toţi ce aveţi mai bun”, le-a transmis el elevilor.
Totodată, el i-a îndemnat pe părinţi să nu pună presiune pe elevi, ”doar să-i responsabilizeze şi să-i susţină empatic înainte şi după examen (indiferent de rezultat)”, iar profesorilor le-a transmis că, deşi metodologia este una nouă şi ”nu este uşor să-ţi schimbi rutinele”, acest lucru trebuie făcut, de dragul elevilor.
Profesorii care fac parte din comisiile de organizare a examenelor naționale din anul 2025, probele de competențe și probele scrise de BAC 2025, Evaluare Națională, Titularizare, Definitivat și Admitere la liceu, vor fi plătiți la nivelul anului 2024, potrivit ordinului de ministru al Educației și Cercetării (OMEC). Profesorii de română și tehnologia informației (TIC) vor fi plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat evaluat, iar profesorii de limbi străine cu 15 lei. Sumele sunt impozabile