Bacalaureat – noutăți. Apare o probă complementară. Absolvenții de la UMAN vor susține probă la matematică

Noile proiecte de modificare a legilor educației aduc modificări în ceea ce privește examenul de Bacalaureat. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că noutatea va consta în introducerea unei probe complementare pentru competențe de bază. De asemenea, unele probe de examen de BAC vor putea fi susținute în timpul anului școlar.
Alina Andrei
27 feb. 2023, 15:44
Bacalaureat - noutăți. Apare o probă complementară. Absolvenții de la UMAN vor susține probă la matematică

Examenul de Bacalaureat ”se va plia pe fiecare profil în parte”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca într-o conferință de presă în care a prezentat noile proiecte de modificare a legilor educației.

”Vor exista două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. De asemenea, va exista o probă complementară pentru competențe de bază. Notarea se va face prin admis/respins”, a mai spus Ligia Deca.

Referitor la proba complementară, ministrul Educației a explicat că la profilul uman, proba complementară va fi susținută la matematică sau științele ale naturii. Elevii de la profilul real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie.

Atât probele de competențe lingvistice și digitale, cât și proba complementară de profil vor putea fi susținute în timpul anului școlar astfel încât ”în sesiunile de vară-toamnă elevii vor avea mai puține probe de examen”.

Citește și: Proiectele legilor educației modificate, prezentate de Ligia Deca. Cum se va face admiterea la liceu și cum va fi organizat examenul de BACALAUREAT. Cresc bursele

”Examenul de bacalaureat, așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil. Vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu.

Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii. Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie.

Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis respins.

Important: în sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Citește și: ADMITERE LA LICEU. Va putea fi organizat examen pentru cel mult 60% din locuri și în ce va consta acesta