Bacalaureatul diferenţiat presupune faptul că elevii vor putea alege între două tipuri de examen: bac-ul naţional şi bac-ul profesional. Modificarea adusă Legii Educaţiei a fost adoptată cu votul celor cinci senatori prezenţi la şedinţă, urmând să ajungă în plenul Senatului.
Practic, varianta aleasă de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru trecerea rapidă prin Parlament a bacalaureatului diferenţiat este amendarea Ordonanţei de Urgenţă care a introdus probele de competenţe. Cum respectivul act normativ a fost deja aprobat de Camera Deputaţilor, singurul vot de care mai este nevoie pentru intrarea în vigoare a bacalaureatului diferenţiat este cel din plenul Senatului.
Ministrul Andronescu, a declarat în timpul şedinţei Comisiei de Învăţământ, că Bacalaureatul profesional va intra în vigoare de anul acesta, dacă va fi aprobat de Senat, ca for decizional, proiectul de lege putând intra, pentru vot final, în şedinţa plenului de lunea viitoare.
„În 2009, 2010, 2011 Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar, 2012- 2013. Adaugă în plus diploma de Bacalaureat şi examenul de Bacalaureat profesional, pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii. Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o fomă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii”, a preciza Ecaterina Andronescu.
Bacalaureatul profesional, noutatea examenului de anul viitor se va adresa cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ.
Acest tip de examen va conţine în mod obligatoriu şi o probă practică, precum şi un examen scris care va privi cunoştinţele antreprenoriale. Per ansamblu, un bacalaureat mai accesibil pentru absolvenţii de liceu, care vor avea astfel şanse mai mari de reuşită la examenul maturităţii. Există însă şi un inconvenient. Bacul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obţine o astfel de diplomă fiind nevoiţi să intre pe piaţa muncii.
„Din dezbaterile pe care le-am avut în teritoriu şi cu directorii de şcoli din Capitală se conturează ideea unui bac profesional. Vom avea bacul naţional cu aceleaşi probe, iar bac-ul profesional vrem să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care vor să meargă în producţie şi le dăm o certificare a capacităţilor lor. Conţinutul, probele de competenţe rămân aceleaşi ca la bacul naţional, adăugăm o probă practică prin care creştem gradul de profesionalizare şi un examen scris legat de educaţia antreprenorială. Ca urmare, pentru această formulă de bac pot opta şi elevii din liceele teoretice. Este opţiunea elevului ce decide, dacă merge în învăţământul superior va opta pentru bacul naţional, dacă merge pe piaţa muncii va opta pentru bacul profesional„, a explicat Ecaterina Andronescu, săptămâna trecută, la finalul şedinţei de guvern.
Sindicatele din învăţământ au avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ele declarându-se de acord cu introducerea bacalaureatului profesional alături de cel naţional, a declarat secretarul de stat în MECTS, Stelian Fedorca.
Sindicatele din învăţământ au avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ele declarându-se de acord cu introducerea bacalaureatului profesional alături de cel naţional, a declarat secretarul de stat în MECTS, Stelian Fedorca.