Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, 676 de contestaţii au fost depuse, joi seară, în cele două centre unde s-a desfăşurat sesiunea specială a bacalaureatului pentru cei aflaţi în proceduri de selecţie sau pregătire pentru alcătuirea echipelor care vor reprezenta România atât la olimpiadele internaţionale pe discipline, cât şi la competiţii sportive, cum ar fi campionatele europene sau mondiale de juniori.
O parte dintre candidaţi au contestat şi două sau trei note astfel încât numărul contestaţiilor este mai mare decât cel al elevilor care au susţinut examenul de bacalaureat.
„Numărul de contestaţii nu reprezintă şi pe cel al candidaţilor care au depus cereri de recorectare a tezelor. Metodologia de organizare a examenului de bacalaureat prevede că orice candidat poate contesta chiar şi toate notele, fără niciun fel de restricţii. Deocamdată, nu putem spune care este şi numărul candidaţilor care au depus contestaţii la una sau mai multe discipline şi nici la ce probă au fost depuse cele mai multe dintre ele”, a declarat inspectorul general interimar al ISJ Bacău, Teodora Craus.
Sesiunea specială a bacalaureatului s-a desfăşurat în perioada 21-31 mai, cu afişarea rezultatelor în 31 mai, ora 18.00, şi depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi, în intervalul orar 18.00-22.00. Rezolvarea contestaţiilor se va face în cursul zilei de vineri, urmând ca rezultatele finale ale sesiunii speciale a bacalaureatului să fie afişate tot vineri, până la ora 24.00.
Promovabilitatea la sesiunea bacalaureatului pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale este, înainte de soluţionarea contestaţiilor, de 34,2 la sută, a declarat joi seară, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Din totalul celor 880 de candidaţi înscrişi, la examen s-au prezentat 877, iar 300 dintre ei au fost declaraţi admişi, potrivit lui Fedorca.
Secretarul de stat a precizat că 106 candidaţi au reuşit să promoveze probele de examen, însă nu au obţinut media 6,00, necesară pentru a trece examenul.
„Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât şi cu cel al profesorilor supraveghetori care şi-au făcut datoria”, informa Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS)
Potrivit rezultatelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, cea mai mare medie obţinută este 9,90, la polul opus fiind media 1,63.