Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, probele de examen, care au început luni, se susţin la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, iar corectarea lucrărilor va avea loc la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din localitate, potrivit Mediafax.
La această sesiune specială a bacalaureatului participă 209 elevi, dintre care patru sunt etnici maghiari şi unul este etnic german. Cei patru elevi de etnie maghiară vor susţine probele scrise în limba maternă, în timp ce elevul de etnie germană a ales să susţină în limba română toate probele, cu excepţia celei de evaluare a competenţelor lingvistice în limba maternă.
La sesiunea specială de bacalaureat dedicată elevilor olimpici s-au înscris elevi din judeţele Alba, Cluj, Dolj, Constanţa, Botoşani, Neamţ, Maramureş, Tulcea, Timiş, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Vrancea, Brăila, Iaşi, Bacău, Sălaj, Hunedoara, Olt, Sibiu, Ilfov, Vâlcea, Mureş, Giurgiu, Mehedinţi, Suceava, Bihor, Bistriţa Năsăud şi din Bucureşti. Este vorba despre elevi olimpici calificaţi la olimpiade internaţionale de chimie, biologie, matematică, informatică, limba rusă, fizică, precum şi sportivi care vor participa la concursuri internaţionale de atletism, baschet, box, canotaj, ciclism, handbal, judo, kaiac, lupte, karate, biatlon, scrimă, tenis tir, dar şi de elevi care în perioada sesiunii de bacalaureat din vară vor susţine examene de admitere la universităţi din străinătate.
Cei mai mulţi dintre candidaţii care se pregătesc pentru o competiţie sportivă sunt înscrişi la handbal – 37, atletism – 29, canotaj – 21, lupte – 17, judo – 16, baschet şi box câte 11, totodată există candidaţi pentru competiţii de călărie, ciclism, schi fond, patinaj artistic şi patinaj viteză, tir cu arcul, tenis şi tenis de masă, scrimă, snooker, taekwondo, motocros.
De asemenea, câte nouă candidaţi se pregătesc pentru concursurile internaţionale de biologie şi chimie, câte şapte pentru limba rusă modernă şi matematică, şase – fizică, cinci – informatică şi unul – geografie.
Prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a început luni la ora 9.00, iar elevii sunt programaţi din oră în oră, intrând în serii de câte cinci, ultima serie fiind programată la ora 15.00. Din cei 209 elevi care participă la sesiunea specială a bacalaureatului, 108 susţin această probă luni, ceilalţi 101 urmând să susţină examenul oral marţi.
În intervalul 22-23 va avea loc evaluarea competenţelor digitale, iar în perioada 24-25 mai va avea loc evaluarea competenţelor lingivistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Din 27 mai, candidaţii vor susţine probele scrise ale examenului de bacalaureat. Astfel, în 27 mai este programată proba la limba şi literatura română, în 28 mai proba obligatorie a profilului, în 29 mai proba la alegere a profilului şi specializării, în timp ce în 30 mai va avea loc proba la limba şi literatura maternă, iar rezultatele vor fi afişate în 31 mai.